Уелс и Англия излизат един срещу друг на „Ахмад бин Али“ в британското дерби от третия кръг на битката в група „В“ на Световното първенство. „Трите лъва“ са лидер в групата и при успех ще си гарантират първото място, а дори равенството ще има осигури участие на елиминациите. „Драконите“ пък имат само една точка до момента и за да продължат на 1/8-финалите трябва да победят Англия и да се надяват на реми в срещата между Иран и САЩ. Ако в този сблъсък обаче има победител, то тогава Уелс ще има нужда от успех с разлика от четири или повече гола, за да изместят британския си съперник.

Уелс спечели единствената си точка в групата след равенство 1:1 със САЩ в първия кръг. Гарет Бейл спаси „драконите“, след като изравни от дузпа малко преди края. Тимът на Роб Пейдж бе надигран през първото полувреме, но показа по-добра игра след почивката. Във втория си мач Уелс разочарова и загуби с 0:2 от Иран. В 87-ата минута Уейн Хенеси бе изгонен за много грубо нарушение срещу Мехди Тереми, а в добавеното време на двубоя Роозбех Чешми (90’) и Рамин Резайеан (90’) реализираха две попадения за триумфа на персите.

Отборът на Англия, който впечатли в първия си мач на Мондиал 2022 след победата с 6:2 над Иран, също разочарова във втората си среща в група "В" на Световното първенство в Катар. "Трите лъва" бяха надиграни от САЩ, но успяха да добавят една точка в актива си, след като двубоят на "Ал Баит" завърши 0:0. Американците пропуснаха доста добри положения, предимно през първата част, а веднъж и гредата ги спря след удар на Кристиан Пулишич. Англия изненадващо създаде твърде малко в предни позиции. Въпреки това селекцията на Гарет Саутгейт остава на върха в групата с актив от четири точки.

Ако Уелс не успее да спечели, това ще е първият случай в историята на „драконите“, в който те приключват участието си на голямо първенство без нито един успех.

Днешният двубой ще бъде под №104 между Англия и Уелс, въпреки че това ще е първата им среща на световно първенство. „Трите лъва“ са в серия от шест поредни победи срещу „драконите“.