Португалия ще се опита да си осигури участие на 1/8-финалите на Световното първенство в Катар, което ще се случи при успех над Уругвай. Европейският шампион от 2016 година стартира успешно участието си на Мондиал 2022, след като победи с 3:2 Гана в зрелищен сблъсък от първия кръг на битката в група „Н“. Уругвай пък взе само точка след нулево равенство в Южна Корея, така че "урусите" имат нужда от позитивен резултат, за да съберат по-сериозен точков актив. 

След неособено атрактивно първо полувреме, в което Кристиано Роналдо направи един голям пропуск, след което негов гол бе отменен, втората част на двубоя с Гана се превърна в истински спектакъл. Петкратният носител на „Златната топка“ откри резултата от дузпа в 65-ата минута и така стана първият играч, който се разписва на пет световни първенства. Много скоро обаче Андре Аю (73') изравни. След това головете заваляха. Жоао Феликс (78') и Рафаел Леао (80') отбелязаха още две бързи попадения за Португалия, а в края на редовното време Осман Букари върна надеждите на Гана. В крайна сметка обаче „мореплавателите“ задържаха аванса си.

Уругвай и Южна Корея се вкопчиха в здрава битка в първия си мач, но не успяха да нанесат нито един точен удар. “Урусите” нямаха късмет, след като удариха на два пъти гредите. Диего Годин нацели страничния стълб малко преди почивката, а в последната минута на редовното време Федерико Валверде също удари греда.

Уругвай и Португалия се срещнаха и на 1/8-финалите на Световното първенство в Русия. Тогава „урусите“ изхвърлиха „мореплавателите“ от първенството в Русия, след като спечелиха с 2:1 след два гола Единсон Кавани. Голът за Португалия реализира Пепе.

Фернандо Сантош няма да може да разчита на Данило Перейра, който е с три счупени ребра след последната тренировка на отбора и най-вероятно няма да играе повече в Катар. Уругвай отново ще е без Роналд Араухо, който не е възстановен.