В четвъртък Левски гостува на Лудогорец в първия от двата мача между двата тима, с които ще се сложи край на футболната година в българския футбол. Съперниците първо ще се изправят един срещу друг на "Хювефарма Арена" в отложен мач от efbet Лига, а след това в неделя те ще повторят същото упражнение, но този път в сблъсък от 1/8-финала за Купата на България.

В първия двубоя Левски ще опита да сложи край на две негативни серии. "Сините" са без успех в 7 поредни мача в efbet Лига, след като записаха 2 загуби и 5 равенства в последните си мачове. Нещо, което не се бе случвало от 70 години! В същото време столичани ще опитат да спрат и лошата си серия срещу Лудогорец. Левски не е побеждавал разградчани от 6 години, като е в серия от 19 мача без успех над този противник, 14 от които в Разград. Последната победа на "сините" е от 2016 година, когато печелят с 1:0 на "Герена" с късен гол на Божидар Краев. Тогава все още отборът бе воден от Люпко Петрович, акциите се държаха в триумвират, който дни по-късно ги прехвърли на Спас Русев. От тогава на "Герена" се смениха няколко собственици, треньори и куп играчи, но феновете така и не видяха победа над "орлите".

Във въпросните 19 мача Левски записа 4 равенства и 15 поражения от Лудогорец в първенството. Головата разлика е 10:34 в полза на "зелените". В тези двубои "сините" бележат едва по 0,53 гола средно на мач, докато съперникът им е с 1,79. В този период столичани само 2 пъти успяват да опазят мрежата си "суха", докато в цели 12 мача не успяват да отбележат - тоест били са импотентни в предни позиции в 63,16% от случаите.

Левски има само 1 победа като гост на Лудогорец. Тя е отпреди 9 години - 1:0 на 7 декември 2013-а, с гол на французина Ларсен Туре. Оттогава са изиграни 14 шампионатни мача между съперниците в Разград, в които "сините" така и не ликуваха...

Сега пак се говори за нов сбственик на "Герена", а в състава е братът на Божидар Краев - Андриан. Идва ли краят на сините мъки срещу хегемона в първенството?

"Тема спорт"

Снимки: Sportal.bg