Япония поднесе втората голяма изненада на Световното първенство и успя да направи пълен обрат срещу Германия, след като губеше на почивката. Сега очакванията са възпитаниците на Хаджиме Мориясу да затвърдят доброто си представяне и при нови три точки срещу Коста Рика, както и неуспех на бундестима срещу Испания, да успеят да се класират за следващата фаза на турнира. “Самураите” ще се стремят да постигнат втора поредна победа от домашния мондиал през 2002-а. Един от проблемите за Мориасу може да е травмата на Хироки Сакай, но тимът показа, че има дълбочина, след като за победата над Германия попаденията бяха дело на играчи, които се появиха от скамейката.

Коста Рика започна катастрофално шампионата и загуби с шокиращото 7:0 от Испания. Това обаче може да повлияе като стимул да един от подценяваните отбори в турнира да покаже повече от своите възможности и качествата, които са го класирали на това ниво. Въпреки това моралният срив от първата среща ще трябва да бъде компенсиран по някакъв начин и това няма да бъде лесно за наставника Луис Фернандес Суарес.

Сблъсъците с Япония не са от силните за Коста Рика, като до момента те имат едва едно равенство и цели три поражение срещу този противник, а във всяко от пораженията са допуснали по три гола. Поражение срещу “самураите” ще подпечата второ поредно отпадане в груповата фаза за тима, след като през 2014-а направиха очакванията на пух и прах и достигнаха до четвъртфиналите.