Литекс и Черно море ще мерят сили за Sesame Купа на България за първи път от 6 години. Жребият сблъсква за четвърти път двата отбора, като предишните три бяха след фурора на “оранжевите” в края на миналия век. Днес варненци са в по-горна дивизия и без съмнение са фаворити. Тенденциите обаче засега са в полза на отбора от града на люляците.

За първи път Литекс и Черно море се срещнаха на осминафиналите в турнира през сезон 2002/03, когато победителят се решаваше в две срещи. Тогава ловчалии се наложиха с 1:0 в първия мач на “Тича” и после взеха домакинството си с 2:0.

През 2008 г. беше и втората среща между двата отбора в турнира, която се състоя на самия финал. Тогава “моряците” отново отстъпиха без да отбележат попадение в мач, който се състоя на Националния стадион “Васил Левски”.

Най-неочакваната победа обаче се случи осем години по-късно. През сезон 2016/17, когато “оранжевите” се завърнаха в ниските дивизии на родния шампионат за първи път от две десетилетия, те стигнаха до драматичен успех след изпълнение на дузпи в мач от четвъртфиналите на Sesame Купа на България.

Днес, шест години след тази неочаквана победа “моряците” отново се изправят срещу Литекс, за да се опитат да преобърнат колелото на историята. Дали това ще се случи, ще разберем днес от 13:30 на стадион “Георги Бенковски” в Тетевен, където “оранжевите” играят домакинствата си докато текат ремонтни дейности на Градския стадион в Ловеч.

Снимки: Sportal.bg