За четвърти път през настоящия сезон звездата на Олимпиакос Александър Везенков е избран за MVP на кръга в Евролигата. Българинът бе определен за най-добре представилия се баскетболист на десетия кръг в турнира, след като записа 24 точки, 6 борби и 4 откраднати топки при победата над АЛБА Берлин с 86:76. Везенков се отличи с най-високия коефициент на полезно действие за кръга, след като постигна индекс от 34 в двубоя с “албатросите”.

View this post on Instagram

A post shared by Turkish Airlines EuroLeague (@euroleague)

Европа никога не беше виждала подобна доминация, тъй като нито един играч в историята на Евролигата не беше печелил наградата за играч на кръга в рамките на четири пъти за първите десет рунда от турнира. Единствено Мирсад Тюркчан и Антъни Паркър бяха състезателите с три статуетки в първите десет кръга, преди Везенков да подобри постиженията им и да постави исторически най-доброто начало на сезон от индивидуална гледна точка.

Както е известно, Везенков стана най-полезен играч още на кръгове №2, №4 и №8. Това е осмата му награда за MVP на рунда в кариерата му в Евролигата, като всяка една от тях е спечелена в последните три сезона, в които наблюдаваме изключителното подобрение в играта му и превръщането му в един от най-добрите (ако не и най-добрият) баскетболисти на Стария континент.

След първите десет кръга Везенков продължава да е фаворит №1 за наградата за MVP на сезона в Евролигата, като показателите му досега сочат 20.1 точки, 8.7 борби, 2.1 асистенции и 1.4 откраднати топки при среден коефициент на полезно действие от 27.8. Олимпиакос пък се намира в челото на временното класиране, заемайки второто място с баланс от 7 победи и 3 загуби.

Рекордът за най-много награди за MVP на кръга в един сезон принадлежи на звездата на Анадолу Ефес Шейн Ларкин, който спечели шест приза през сезон 2019/20. Везенков се нуждае от още три в следващите 24 кръга, за да постави нов рекорд при най-добрите.

Снимка: Facebook/Olympiacos B.C.

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, на живо, само в ефира на MAX Sport.