Играчите на Саудитска Арабия бяха големите герои за обрата срещу Аржентина за победата с 2:1. Важна роля за това обаче е изиграл и техният селекционер Ерве Ренар, който успя да ги накара да повярват, че са способни на това. В социалните мрежи набра популярност видео на цялата пламенна реч на специалиста пред неговите играчи на почивката на мача. В него се вижда как наставникът на висок тон недоволства от страхливото отношение на саудитците през първото полувреме и ги призовава да покажат по-голямо себераздаване през втората част.

“Какво правим тук? Това ли ни е пресата? Меси е в средата на терена и топката е в него, а вие стоите пред защитата! Не знаете, че трябва да го пазите в средата на терена? Вземете си телефоните, ако искате, можете да се снимате с него! Вие сте пред защитата! Никой не е около вас? Трябва да го следвате! С топката бяхте добри. Видяхте ли какво направихте? Не изпитвате ли нещо? Не усещате ли, че можем да направим обрат? Не го ли чувствате? Хайде, момчета, хайде, това е Световно първенство! Давайте всичко! Когато сте на границата на наказателното поле… вие сте ето така (имитира разпуснато поведение - б.р.). Бъдете ето така (разкрачва се и разперва ръце - б.р.)! Бъдете концентрирани! Хайде! Движете се!”, казва Ренар, като през цялото време обикаля и ръкомаха, а неговият преводач също успява да предаде енергията на треньора към играчите.

Също така се появи и видео с разбора на 54-годишния французин, като и в него той изнася мотивационна реч със същия хъс. “Може би след 20 години ще помните този Мондиал. Хората може да ви спират по улиците и да ви казват: “Помня този мач, беше фантастичен!””, са част от думите на Ренар.

22.11.22
Unforgettable

pic.twitter.com/egjZBgi0rR

— Saudi National Team (@SaudiNT_EN) November 24, 2022

Както е известно, Саудитска Арабия изоставаше с 0:1 от “гаучосите” на почивката, но направи пълен обрат с 2:1 с два бързи гола в началото на второто полувреме и до края на мача задържа преднината си за може би най-великата победа в своята история. Днес тимът ще се изправи срещу Полша и при нов успех ще се класира за елиминациите на Мондиал едва за втори път от всичките си участия.

Снимки: Gettyimages