Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос се съвзеха по възможно най-бързия начин от поражението си от Макаби Тел Авив преди два дни. 48 часа след въпросния двубой възпитаниците на старши треньора Йоргос Барцокас спечелиха домакинството си на АЛБА Берлин с крайното 86:76 (18:21, 21:17, 22:21, 25:17) в среща от десетия кръг на Евролигата. Така "червено-белите" завършват положително натоварената седмица в най-силния клубен европейски турнир.

🏀Final score! #OlympiacosBC #WeAreOlympiacos #TogetherWeFight #EveryGameMatters #OLYBER pic.twitter.com/yR0ytMtHCH

— Olympiacos B.C. (@olympiacosbc) November 24, 2022

Във временното класиране Олимпиакос продължава да брани втората си позиция, като тимът вече разполага със 7 победи и 3 загуби на сметката си. Пропадането на "албатросите" пък продължава, като германският шампион допусна седмата си последователна загуба и в момента се намира на 14-ото място с актив от 3 успеха и поражения.

Звездата на вечерта в Пирея отново бе Александър Везенков. Българският национал за седми път през настоящия сезон прехвърли границата от 20 отбелязани точки, след като днес завърши с 24 точки, 6 борби, 2 асистенции и 4 откраднати топки за 33 минути на терена в традиционната си титулярна роля. При стрелбата си крилото бе перфектен от зоната за две точки - 6/6, а също така бе 2/7 от тройката и 6/6 от наказателната линия за коефициент на полезно действие от 34, който, ако остане недостижим, може да му донесе четвърта награда за MVP на кръга сред най-добрите.

Въпреки кадровите проблеми и липсата на фигури като Маркус Ериксон, Йонас Матисек и Лукас Олинде, отборът на АЛБА създаде много проблеми на Олимпиакос в първата четвърт. Везенков отбеляза 9 от първите 11 точки на гърците, но от другата страна германците натискаха здраво и се озоваха с аванс от шест при 13:19. Все пак всичко си дойде на мястото в средата на втория период, когато серия от 10:0 в полза на Олимпиакос помогна на домакините да си върнат водачеството при 37:31, преди в крайна сметка полувремето да завърши напълно равностойно - 39:38.

През вторите 20 минути момчетата на Барцокас нито за миг не изпуснаха преднината от ръцете си. С отлични изяви за "червено-белите" се отличи капитанът на тима Костас Папаниколау, който отбеляза 16 от своите 19 точки през второто полувреме, за да помогне на отбора си поетапно да отблъсква опитите за обрат на АЛБА. Везенков пък продължаваше да изглежда все така постоянен, като тримата с Костас Слукас снабдиха Олимпиакос с двуцифрена преднина при 82:72, когато фактически бяха прекършени надеждите на "албатросите" за спиране на кошмарната серия.

Папаниколау добави 19 точки и 9 борби при 5/8 стрелба от игра. Костас Слукас завърши с дабъл-дабъл от 12 точки и 11 асистенции, като днес той наниза точка №3000 в кариерата си в Евролигата. Джоел Боломбой също прибави 12 точки.

Маодо Ло и Джалийн Смит реализираха по 12 точки за АЛБА Берлин. Крист Кумаджи и Тамир Блат допринесоха с по 10 точки.

Снимки: Euroleague

Гледай баскетбол на MAX с най-вълнуващите двубои от Евролига, Еврокупа и Национална баскетболна лига на България, на живо, само в ефира на MAX Sport.