Един от топ фаворитите за шампион на Мондиал 2022 Бразилия, тази вечер се изправя срещу Сърбия в най-очаквания сблъсък от днешната програма на  Световното първенство в Катар. Мачът от група G ще се изиграе на “Лусаил” от 21:00 часа.

Петкратният първенец от световни първенства Бразилия не е триумфирал в турнира от 2002-ра насам, но за пореден път е сред най-големите претенденти за титлата. В състава на Тите се надяват да прекратят 20-годишната си суша, но като за начало трябва да преодолеят групата, в която освен Сърбия съперници са им Швейцария и Камерун. Очакванията са “Селесао” без проблеми да преодолеят първия етап на Мондиал 2022. Тимът е участвал във всичките предишни 21 издания на Световното първенство, като само два пъти е отпадал още в груповата фаза - през далечните 1930-а и 1966-а. “Кариориките” впечатляват с играчите си във всички линии на терена, но най-вече с имената в атака, които включват Неймар, Винисиус Жуниор, Родриго, Габриел Жезус и Рафиня.

🇧🇷 Brazil
🇷🇸 Serbia
🇨🇭 Switzerland
🇨🇲 Cameroon

Get to know Group G here! #Qatar2022

— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 18, 2022

Амбициите на Сърбия не са свързани с титлата в състезанието, като засега приоритет е преодоляването на групата. Страната е участвала 12 пъти на световни първенства преди настоящото издание - 8 като част от Югославия и 4 след разпадането ѝ. Най-доброто представяне е полуфиналът през 1930-а, като след това “орлите” имат още три четвъртфинала през 1954-та, 1958-а и 1990-а, но през този век имат три отпадания в груповата фаза. Затова отборът ще се постарае да прекъсне тенденцията и този път да се класира за елиминациите. В квалификациите западната ни съседка спечели групата си, изпреварвайки Португалия, така че тя не е за подценяване. Драган Стойкович може да се похвали с доста талантлив състав, в който най-респектиращо е нападението, включващо Душан Влахович, Александър Митрович, Лука Йович, Душан Тадич и Филип Костич.

Watch Serbia beat Brazil tomorrow!!!⚽️ 🇷🇸🇷🇸🇷🇸
#FIFAWorldCup #FSS #Qatar2022 🇷🇸🇷🇸🇷🇸 pic.twitter.com/iRCIQCnjr8

— Jelena Radivojevic (@Jelena_r93) November 23, 2022