Германия и Япония играят при резултат 1:0. Илкай Гюндоган откри резултата от дузпа в 33-ата минута. Срещата е от група Е, в която още са Испания и Коста Рика.

20

Преди срещата националният отбор на Германия позира с ръка на устата в знак на протест срещу липсата на свобода на словото в Катар. На трибуните вътрешният министър на Германия Нанси Фаезер беше с лента “OneLove”, след 

Тимът на Ханзи Флик влезе в мача с идеята да доминира и направи две атаки в началото. Японците обаче бързо показаха, че няма да са лесен съперник. Пресата на азиатците създаваше проблеми на германците и водеше до опасни атаки. Отбраната на Бундестима не изглеждаше много стабилна. В осмата минута грешка в средата на терена доведе до бързо нападение за “самураите” и Маеда прати топката в мрежата, но беше в положение на засада при извеждащото подаване на Ито.

Германците вдигнаха темпото и следващите минути стигнаха до първите си реални голови положения. Удар на Рюдигер мина покрай вратата, а в 20-ата минута вратарят на Япония отрази изстрел на Кимих от дистанция. Ситуациите пред Гонда ставаха все по-опасни. В 29-ата минута отлична комбинация бе завършена от Раум, който стреля право във вратаря. Секунди по-късно Гюндоган се озова на отлична позиция, но двама бранители на японците успяха да го блокират.

20

Защитата на “самураите” бе преодоляна и Давид Раум бе изведен сам срещу Гонда. Вратарят излезе, но след финта на бранителя, го повали в наказателното поле, което доведе до дузпа. Гюндоган бе точен от бялата точка и откри резултата.

До края на първата част доминацията на Германия продължи и в добавеното време стигна до втори гол, но той бе отменен след разглеждане с ВАР, тъй като Кай Хавертц бе в положение на засада. Той получи топката от Гнабри, но бе зад защитата. Секунди преди почивката и японците стигнаха до добра възможност. След удар с глава на Маеда от отлична позиция топката мина покрай вратата.

Наставникът на Япония Хаджиме Мориясу опита да промени нещо, като на почивката извади Кубо и пусна на негово място Томиясу. Германците обач започнаха много силно втората част и пропуснаха две прекрасни възможности да удвоят преднината си. Гнабри проби отдясно и стреля, като уцели сглобката на вратата, но след това се извини, че не е подал на съотборник. В 52-ата минута Мусиала развинти цялата защита на съперника в наказателното поле, но завърши с изстрел над вратата.

ГЕРМАНИЯ - ЯПОНИЯ 1:0
1:0 - Гюндоган (33-д)

ГЕРМАНИЯ: Нойер, Шлотербек, Зюле, Рюдигер, Раум, Кимих, Гюндоган, Гнабри, Мусиала, Мюлер, Хавертц
ЯПОНИЯ: Гонда, Сакай, Йошида, Итакура, Нагамото, Ендо, Юния Ито, Камада, Танака, Кубо, Маеда

Снимки: Imago