Хебър - Локомотив (Сф) 3:2, Първа лига, 07.10.2022, снимка: Спортал

 

Хебър се върна на победния път в efbet Лига, след като победи Локомотив (София) в голово шоу на стадион „Васил Левски“. Пазарджиклии стигнаха до успех с 3:2 и прекъснаха серията си от 7 поредни шампионатни мача без победа и без отбелязан гол.

Четири от попаденията паднаха през първото полувреме, а Арсенио Валпорт (61) донесе ценните три точки на своя отбор след почивката. Домакините на два пъти повеждаха в резултата, а „железничарите“ съумяваха да изравнят.

Венсан Марсел даде преднина на Хебър още преди да са изминали 180 секунди, а в 9-ата минута Илия Димитров възстанови равенството. В 14-ата Пламен Крумов отново изведе „зелените“ напред в резултата, но и този път столичани отговориха чрез Божидар Кацаров (21).

Това е и първи успех за Владимир Манчев начело на пазарджишкия тим, който не познаваше вкуса на победата от 5 август, когато за последно се наложи над Спартак (Варна). „Червено-черните“ пък прекъснаха положителната си серия от три поредни победи, включително срещу Левски (3:2) и Лудогорец (1:0). По този начин Хебър събра 10 точки в своя актив и се изкачи на 12-о място във временното класиране, а в следващия кръг гостува на ЦСКА – София. Отборът, воден от Станислав Генчев, остава на 6-а позиция с 21 пункта и след седмица за „железничарите“ предстои домакинство на Ботев (Враца).

Двубоят започна отлично за домакините, които откриха резултата още в третата минута. Георги Търтов подаде към Венсан Марсел, който стреля технично от границата на наказателното поле и изпрати топката неспасяемо в далечния ъгъл на вратата, пазена от Александър Любенов.

Малко по-късно „железничарите“ пропуснаха страхотна възможност да възстановят равенството, след като Димитър Митков засече центриране отляво, но ударът му не намери целта.

Това все пак се случи в 9-ата минута, когато Илия Димитров се възползва от неубедителната намеса на Хадим Ндиае. Стражът на Хебър не успя да хване топката след центриране на Ивайло Найденов, а Димитров се озова на точното място, за да се разпише в опразнената врата. При ситуацията остана съмнение за нарушение в атака, но след като положението бе разгледано с ВАР, попадението бе зачетено.

Головете не спряха дотук и малко преди да измине четвърт час игра пазарджиклии отново излязоха напред в резултата. Пламен Крумов се оказа най-съобразителен при ъглов удар и изпрати кълбото в мрежата на противника за втори път.

В 21-вата минута Божидар Кацаров отново възстанови паритета на стадион „Васил Левски“, след като се разписа с глава след корнер.

До края на полувремето темпото на игра спадна и липсваха интересни ситуации пред двете врати.

„Зелените“ започнаха по-агресивно след почивката и още в първите минути стигнаха до удар с глава на Арсенио Валпорт, който обаче прелетя над напречната греда.

„Червено-черните“ отговориха с изстрел на Франса, който също бе неточен.

В 61-вата минута домакините поведоха за трети път в срещата. Венсан Марсел предостави чудесно центриране на Арсенио Валпорт, който с глава прати топката зад Александър Любенов – 3:2. И този път останаха съмнения за редовността на гола, но след намесата на ВАР, решението на главния съдия бе потвърдено.

В 83-ата минута централният защитник на гостите Каду Дурвал се озова на отлична позиция в наказателното поле, но от въздуха не успя да намери очертанията на вратата.

Само няколко секунди по-късно Хебър организира светкавична контраатака, при която Георги Търтов се озова на върха на нападението, но стражът на Локомотив се отчете с добра намеса.

До края на срещата гостите потърсиха ново изравнително попадение, но такова не падна и пазарджиклии се поздравиха с първи успех от 62 дни насам.

ХЕБЪР 3:2 ЛОКО (СОФИЯ)

1:0 Венсан Марсел (3)
1:1 Илия Димитров (9)
2:1 Пламен Крумов (14)
2:2 Божидар Кацаров (21)
3:2 Арсенио Валпорт (61)

ХЕБЪР: 22. Хадим Ндиае, 10. Пламен Крумов (К), 38. Хлеб Бухал, 19. Муса Сила, 8. Алехандро Серано, 27. Роберт Мазан, 97. Венсан Марсел, 3. Богомил Божуркин, 98. Георги Търтов, 17. Арсенио Валпорт, 77. Октай Хамдиев

ЛОКО (СОФИЯ): 24. Александър Любенов, 13. Селсо Рапосо, 97. Каду Дурвал, 89. Матеус Дуарте, 22. Ивайло Найденов, 26. Красимир Милошев (К), 44. Божидар Кацаров, 8. Симеон Славчев, 45. Димитър Митков, 9. Илия Димитров, 11. Карлос Франса

източник и снимки: Спортал