Международната федерация по тенис ще работи съвместно с Асоциацията на професионалните тенисистки (WТА), за да осигури възможността състезателките да могат да участват в турнирите и на двете организации. Повод за това стана изявлението на полската тенисистка Ига Швьонтек, водачка в световната ранглиста, че няма да участва на турнира „Били Джийн Кинг Къп“ заради неудобната програма на състезанията. Тя обяви, че няма друг избор освен да пропусне надпреварата в Глазгоу (Шотландия) между 8 и 13 ноември, тъй като тя започва непосредствено след финалите на WТА във Форт Уърт, Тексас (САЩ).

„Международната федерация по тенис изразява съжалението си, че Ига Швьонтек няма да може да вземе участие и признава, че програмата на двата големи турнира в края на годината е предизвикателство за играчите, които искат да участват и в двете събития“, коментира президентът на централата Дейвид Хагърти.

„Работим съвместно в опит да координираме подходящи дати. Когато потвърдихме датите за „Били Джийн Кинг Къп“ през юни, а тези за финалите на WТА – по време на Откритото първенство на САЩ и изборът бе ограничен що се отнася до възможностите“, добави Хагърти.

Тимът на Полша е в група „Д“ заедно с Чехия и САЩ в надпреварата между 12 отбора.

Дейвид Хагърти заяви още, че програмата ще бъде преразгледана така, че Полша и САЩ да започнат участието си възможно най-късно.

„Отдадени сме на задачата при изготвянето на програмата за 2023 година да има по-добър преход между двете състезания“, каза Хагърти.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.