Водачката в световната ранглиста по тенис за жени Ига Швьонтек (Полша) няма да участва на турнира "Били Джийн Кинг Къп", тъй като надпреварата е планирана да започне непосредствено след Финалите на WТА в Глазгоу.

"Разочарован съм, че ръководните органи на тениса не постигнаха споразумение за нещо толкова важно като календара на турнирите, като ни дадоха само един ден за пътуване и промяна на часовата зона. Тази ситуация не е безопасна за нашето здраве и може да причини контузии", написа Швьонтек в социалните мрежи.

Финалите на WТА, които закриват сезона в женския тенис и в тях участват най-добрите осем в света на сингъл и на двойки, са във Форт Уърт (Тексас) от 31 октомври до 7 ноември, а отборното състезание "Били Джийн Кинг Къп", организирано от Международната тенис федерация (ITF), ще се проведе в Глазгоу (Шотландия) от 8 до 13 ноември.

21-годишната полякиня доминира в женския тенис в последните месеци. Тя е трикратна шампионка от турнирите от Големия шлем, а през 2022-а спечели Откритото първенство на Франция през юни и Откритото първенство на САЩ през септември. Така тя стана първата жена от 2016-а, която печели две титли от Шлема в един сезон.

Тази седмица Швьонтек ще участва на турнир в Острава (Чехия), а до момента през сезона тя е записала 57 победи, само 7 загуби и има седем титли. Тя направи серия от 37 успеха от февруари до юли, която беше най-дългата в WТА от четвърт век насам и й помогна да спечели шест последователни трофея.

Швьонтек каза още, че е стигнала до решението да не участва в "Били Джийн Кинг Къп", след като е "обмислила всичко и го е обсъдила със екипа” си.

Останалите 11 държави, които ще играят в отборната надпревара, са Австралия, Белгия, Великобритания, Канада, Чехия, Италия, Казахстан, Испания, Словакия, Швейцария и САЩ.

Към момента другите тенисистки в позиция да се класират за Финалите на WТА, чиито страни ще участват в "Били Джийн Кинг Къп", са №4 Паула Бадоса (Испания), №6 Джесика Пегула (САЩ) и №8 Коко Гоф (САЩ).

"Много съжалявам, защото играя за Полша, когато е възможно, и винаги давам всичко от себе си", добави тенисистката.

Тя каза, че планира да "разговаря с WТА и ITF, за да промени нещо".

"Тази ситуация е трудна не само за играчи като мен, но главно за феновете на тениса, които подкрепят нашия спорт", заяви Швьонтек.

Президентът на Международната федерация Дейвид Хагърти заяви, че съжалява за решението на Ига Швьонтек да не вземе участие в отборното състезание и призна, че "програмата за двата големи турнира в края на годината представлява предизвикателство за тенисистките, които участват и в двете".

"Ние работихме с WТА, за да се опитаме да определим подходящи дати", каза Хагърти и добави, че ITF промени графика на финалите за "Били Джийн Кинг Къп", така че отбори като Полша и САЩ да започнат възможно най-късно.

"Ангажираме се да работим с WТА по програмата за 2023 година, за да има по-добър преход между двете състезания", каза Хагърти в специално изявление.

Финалите на WТА бяха преместени от Китай в Шотландия, като част от наказанието на азиатската държава заради опасения за безопасността на Шуай Пън, която обвини бивш служител на китайското правителство в сексуално насилие.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.