Тази вечер ще стане ясно дали българският баскетбол ще има втори представител в груповата фаза на ФИБА Къп. След като Балкан вече си осигури място в редовния сезон, сега това трябва да стори и сребърният медалист в НБЛ Рилски спортист. Воденият от Людмил Хаджисотиров тим се изправя срещу израелския Апоел Хайфа тази вечер от 20:00 часа във финала на квалификационния турнир в Самоков, като победителят от срещата ще си заслужи правото да се класира за групите на втората по сила европейска надпревара на Международната централа.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от rilski_sportist (@rilski_sportist)

Рилецо вече се справи с тежката задача да елиминира фаворита на турнира в лицето на новосформирания литовски отбор с големи амбиции и висок бюджет Уулвс. Момчетата на Удо не се поколебаха нито за момент и надвиха пълния с именити лица тим на "вълците" с 91:76, след като контролираха двубоя от началото до самия му край и не позволиха на съперника дори да погледне към победата.

Това бе и първият официален мач за Рилски спортист в новия му облик, като няколко състезатели направиха своя дебют за самоковския тим. Страхотно впечатление в двубоя срещу Уулвс направиха новите американски попълнения Брендън Рандълф, Димаджио Уигинс и Еван Бати, като тримата внесоха много енергия в редиците на самоковци. Новият капитан на тима Чавдар Костов и включилият се от резервната скамейка Крис Минков също заслужават похвала за представянето си, като и двамата отбелязаха важни стрелби и завършиха двубоя с двуцифрен точков актив. Цялостно, защитата на Рилецо бе перфектна през целия ход на двубоя, като Уулвс успя да стигне границата от 76 вкарани точки, благодарение на безпощадната си стрелба от тройката в последната четвърт. Дори и това обаче не помогна на селекцията на Римас Куртинайтис.

Отборът на Апоел Хайфа също достигна до финала на надпреварата, след като се справи с финландския Катая със 75:64 в другия полуфинал на турнира в Самоков. Тимът е воден от бившия наставник на Лукойл Академик Шарон Друкер, който е събрал цели петима американски баскетболисти в своя състав. Гардът Антъни Хики грабна вниманието в първия мач срещу финландците, като именно той стана най-резултатен за победата на отбора от Хайфа с 22 точки и 6 асистенции. Останалите чуждестранни попълнения на Апоел са Кадийм Алън, Джейлън Джоунс, Уил Реймън и Девонте Ъпсън.

Дори и при поражение днес, Рилски спортист отново ще има шанс да попадне в груповата фаза на турнира като един от трите "щастливи губещи" в квалификациите. Това е така, тъй като тимовете на Тофаш, Уникаха и Бакен Беърс се класираха за групите на Шампионската лига и по този начин останаха още три свободни места в основната фаза от сезона на ФИБА Къп. Така днес седем от осемте отбора, които се борят в четирите финала на квалификациите, ще се класират за групите. Останалите финали са Крайова - Калев/Крамо, Лайден - Шоле и Спортинг - Антверп Джайънтс. Загубилите в тези срещи ще се ранкират спрямо точковото си съотношение, като Рилски спортист не трябва да е с по-лоши показатели от останалите три претендента.

Снимка: ФИБА