Националният отбор на Дания ще носи изчистени екипи по време на световното първенство по футбол в Катар, с които ще протестира срещу погазването на човешките права в страната. Титулярните фланелки ще бъдат изцяло червени, а резервните - черни, като и на двете марката Hummel и емблемата на федерацията се сливат с екипа. 

"Цветът на траура", пишат от Hummel в пост в "Инстаграм" с фланелките на датчаните. "Подкрепяме датския национален отбор по футбол във всичко, но това не бива да бъде възприемано като подкрепа и за турнира, за чието провеждане загинаха хиляди хора". 

Дизайнът бе загатнат от местната федерация още през миналата година, когато Дания обеща, че ще носи фланелки с "важно послание" за световното първенство в Катар. И докато политическите лозунги са забранени от ФИФА, то носенето на фланелки в един цвят не е. "Не искаме да бием на очи по време на турнира", добавя производителят на екипировката.

This shirt carries with it a message.

We don't wish to be visible during a tournament that has cost thousands of people their lives.

We support the Danish national team all the way, but that isn't the same as supporting Qatar as a host nation. pic.twitter.com/7bgMgK7WzS

— hummel (@hummel1923) September 28, 2022