Академик Пловдив продължава към финала на “Купа Декатлон”, след като тази вечер надделя над Ямбол със 73:66 (18:15, 18:13, 15:18, 22:20) във втория мач от полуфиналната фаза на приятелския турнир в зала “Сила” в Пловдив. Така на утрешния финал на надпреварата пловдивчани ще се изправят срещу отбора на Балкан, който по-рано днес надигра ЦСКА с 80:64.

Срещата започна с ранно превъзходство от страна на Ямбол, като възпитаниците на Александър Алексиев си спечелиха аванс от седем точки в средата на първата четвърт при 6:13. Академик обаче постепенно настигна своя опонент, а чрез кош на Николай Николов бе маркирано и смяна на водачеството при 17:15. 

С течение на втория период двубоят стана доста по-нискорезултатен, като с отлични изяви се отличаваше лидерът на ямболии Павел Маринов, който само през първото полувреме навъртя 18 точки на личната си сметка. Въпреки това обаче по-добре балансираният тим на пловдивчани разполагаше с аванс от осем точки на полувремето при 36:28. 

23

Гостите от Ямбол се хвърлиха на щурм на старта на третата четвърт и успяха не само да неутрализират дефицита си, но и да поведат след силна серия за 41:42. Академик имаше отговор и на това, като пловдивчани показаха по-добро лице до края на четвъртината и се сдобиха с аванс при 51:46. Омар Крайем и Кръстан Кръстанов помогнаха на Академик да се отскубне напред при 63:55 при преполовяването на последната част, но от другата страна Иван Лилов и компания се погрижиха разликата между двата тима да се намали до само две точки при 67:65 с оставащи около три минути до края на редовното време. 

Неспорстменско нарушение на Уилям Таварес резултира в четириточково нападение на Академик, като Крайем и Гуджино направиха резултата 71:65. Томислав Минков пък се погрижи да узакони победата на Академик, отбелязвайки за 73:66, който се превърна и в крайния резултат в срещата.

23

Томислав Минков поведе реализаторите за Академик с 22 точки. Тони Гуджино приключи с 14 точки и 4 асистенции, а Омар Крайем и Александър Милов се отчетоха с по 10 точки всеки.

Капитанът на Ямбол Павел Маринов завърши с 19 точки и 6 борби, Трей Симпсън постави дабъл-дабъл от 15 точки и 10 борби срещу името си, а Уилям Таварез записа 11 точки на сметката си. 

АКАДЕМИК ПЛОВДИВ: Омар Крайем 10, Махмут Давидов 6, Томислав Минков 22, Александър Милов 10, Кръстан Кръстанов 6 (Тони Гуджино 14, Николай Николов 4, Васил Бачев 1, Хайдар Баракат)

ЯМБОЛ: Георги Герганов 6, Уилям Таварес 11, Иван Лилов 6, Павел Маринов 19, Трей Симпсън 15 (Стилиян Иванов 4, Йоан Христов 3, Амир Юсуф 2, Андон Вачев, Аристидис Папатеодору)

Снимки: Владимир Иванов