Симеонов прогнозира провал на протеста срещу закона за шума - бил организиран с огромна лъжа

"Ние не забраняваме работата на заведенията. С тази лъжа се опитват да привлекат поддръжници на този въпросен протест"


Лидерът на НФСБ не знае кога ще се състоят консултации за финансирането на партиите

Протестът срещу промените в Закона за защита от шума в околната среда ще се провали. Това смята идеологът на поправките – лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Той бе попитан от репортери в парламента какво мисли за демонстрация, която се организирала днес с искане от президента да наложи вето.

„Не знам за какво ще протестират, но това, срещу което протестират, го имаше в досегашния закон”, коментира Симеонов. „От 1 януари 2006 г. законът забранява озвучаване на открити площи нощно време. Не зная досега защо не протестираха. Законът се го има. В това отношение новите промени в закона не създават някаква нова нормативна уредба. Същата е като старата.”

По думите на Валери Симеонов тези хора подхождали доста некоректно, защото разпространявали лъжа.

„Те създават обществено мнение на базата на една огромна лъжа, че заведенията можело да работят до 22,30 ч. – новият закон това определял. И след това трябвало да бъдат затворени и нямало хората къде да се веселят. Това не е вярно. Законът за защита от шума в околната среда третира единствено въпроса за озвучаването. И то трябва да бъде забранено съгласно новия закон от 23 до 8 ч. Ние не забраняваме работата на заведенията. С тази лъжа се опитват да привлекат поддръжници на този въпросен протест, който според мен няма да се състои”, прогнозира лидерът на НФСБ.

Като организатор на консултациите за финансирането на партиите, той бе попитан кога ще има такива.

По думите на Симеонов обаче няма смисъл от този неистов интерес по темата.

Новина нямало. Лидерът на НФСБ обясни, че не може да каже кога ще има консултации. В момента обаче отсъствало ръководството на групата на ГЕРБ в парламента.

„Може да поискаме г-н Борисов да дойде още днес или утре”, каза полушеговито Валери Симеонов.

Във връзка с упреците, че процедурата не позволява промени за субсидиите, след като те са приети на второ четене в комисия, водачът от НФСБ смята, че има начин да се излезе от ситуацията.

„Всичко е възможно. Може да има редакционна поправка в сумата. Може да бъде отхвърлено. Може и да бъде прието”, коментира Симеонов.

Според него отказът на ДПС да участват в консултациите е избягване на поемане на отговорност.

След въпрос на „Флагман” как ще се включат в консултациите извънпарламентарните сили, каквато заявка бе направил Валери Симеонов, той реши да се пошегува: „Не мога да отговарям на въпроси, които ми се задават подло, с удар в гърба. Не ви виждам даже, кой сте вие? Някакъв задгробен глас, свише, отгоре идва.”


В категории: Политика