Фестивали като „Спирит ъф Бургас” и „Солени ветрове“ възможни въпреки Закона за шума

Спирит ъф Бургас не попада под ударите на Закона за шума, уверява депутатът Христиан Митев


 Музиката може да не се спира и след 23 часа, но по решение на Общинския съвет, обясни депутатът Христиан Митев

Законът за шума не забранява летните фестивали. „Спирит ъф Бургас”, „Солени ветрове“,  обществени прояви и други културни събития може да се провеждат в часовете след 23:00 часа, но след решение на Общинския съвет. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия депутатът от парламентарната група на „Обединени патриоти” Христиан Митев.

На „Спирит ъф Бургас”съм бил свидетел на две ситуации – в единия случай не може да се спи два -три дни, ако си в центъра, а в другия озвучаването беше обърнато към морето по начин, по който не притесняваше хората и дори те се радваха, че са пълни хотелите и бизнесът им процъфтява, каза пък водещият Виктор Николаев.

Ресторантьори и собственици на заведеня пък казаха пред камерата на Нова телевизия, че ще внесат в Президенството искане държавният глава да наложи вето на промените, приети от депутатите миналата седмица. Представители на Българската асоциация на заведенията пророкуваха, че законът щял да остави много хора без работа. Според тях не било нормално баровете и кръчмите да се затварят още в 22:30 часа.

"Заведения няма да се затварят в 22:30 часа. Съгласно действащия закон, а и според промените в него, се забранява озвучаването в открити площи от 23 до 8 часа. Промяната е, че досега беше от 23 до 7", обясни Митев.

Забранява се озвучаването в открити площи в жилищните и в зоните за отдих, добави той. 

„Този Закон беше внесен в МС миналата година по това време. Една година законът беше внесен в НС, мина първо четене в Комисия, първо четене в зала, второ четене в Комисия, второ четене в зала, имаше работна група и трябва да ви кажа, че този Закон, който сега е предоставен за обнародване от президента, няма нищо общо с първоначалния му вид”, каза още депутатът от НФСБ.
 


В категории: Бургас