Солени глоби за вандалите от Бургас, родителите им ще платят до 5000 лева

Преди да разбият велостоянката и да откраднат велосипед, вандалите са оглеждали около 2 часа района и след много напъни са успели, каза Андрей Рунчев от ОП „Транспорт“ - Бургас


Ще им бъдат съставени актове, но ще трябва и да възстановят щетите, каза директорът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев

Солени глоби ще плащат родителите на вандалите от Бургас, които разбиха велостоянка и откраднаха колело в Морската градина. Пред камерата на бТВ директорът на Общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев каза, че актовете за такова престъпление достигат до 5000 лева. 

„Когато бъдат установени вандалите, ще се свържем с техните родители за възстановяване на щетата. Ще им бъдат съставени и актове“, добави той.

Вандали в действие - с такава акция Община Бургас ще се бори срещу различни противообществени прояви, каза пък водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян. 

Инсталираните камери на различни публични места в града заснемат вандалите и ги публикуват на сайта на общината. На един от клиповете, който бе публикуван вчера във Флагман.БГ, се вижда как две момчета чупят велосипед за обществено ползване. Малко по-късно колелото е намерено изоставено на друго място в града. 

„Все още издирваме младежите. Подали сме информация и записи на МВР. Община Бургас разпространи кадри от инцидента. Надявам се в кратки срокове да бъдат установени вандалите. Практиката показва, че благодарение на видеонаблюдението, имаме голяма успеваемост при разкриването на такъв тип злодеяния“, заяви Рунчев.

„Щетите са по заключващия механизъм. Велосипедът е намерен благодарение на техниката, която сме вградили за издирване. Неприятното е, че продължават вандалските прояви“, добави той.

„Около 2 часа вандалите са оглеждали района. Имало е много напъни и в крайна сметка са успели да счупят с общи усилия заключващия механизъм“, поясни шефът на ОП „Транспорт“.

„Стремим се навсякъде да разполагаме видеонаблюдение. Камерите са вече около 900 на брой. Няколко оператори денонощно ги следят. Понякога те успяват да засекат извършването на злодеяние и да сигнализират в полицията“, добави той.

Явор Костов, който бе представен в „Тази сутрин“ като любител колоездач, сподели, че ползва често системата за придвижване с велосипед, защото е много удобна. Разпространена е и в кварталите. 

„За 1 лев можеш да се придвижиш до мястото, където живееш. Недоумявам защо вандалите са разбили заключващия механизъм, след като услугата е толкова евтина“, каза още той.
 


В категории: Бургас