Бургаски депутат „пъди” политическите бордоваци в публичните дружества с нов закон

Много ви е тежко положението, обърна се Петър Кънев към зам.-министър Лъчезар Борисов (вдясно) заради притискащите срокове


Това не може да продължава! Практиката в чужбина показва, че държавните фирми се управляват не по-зле от частните, обяви Петър Кънев

Изцяло новият закон за публичните предприятия да изчисти проблема с партийните бордоваци. Това се надява бургаският депутат от „БСП за България” Петър Кънев.

Днес в парламентарната Комисия по икономическа политика, която Кънев ръководи, бе обсъден законопроектът, около който се завихрира спорове през последните седмици.

Приемането му се налага спешно и е свързано с желанието на България да стане член на Еврозоната.

„Този закон е изключително важен”, обяви Петър Кънев. „Неслучайно в българския език се появи нова думичка – бордоваци. Членове на бордове! Всяка една политическа сила взима властта, изчиства всичко останало, идват новите хора и започваме отначало. Това не може да продължава! Практиката във Франция, Австрия, Скандинавие, Холандия показва, че държавните фирми се управляват не по-зле от частните. И е въпрос на правила и закони. Затова молбата ми е (нямаме много време) – първо Министерството трябва да проведе разговори с народни представители, които да припознаят вашите предложения и да бъдат внесени между първо и второ четене.”

Причината за молбата на Петър Кънев е отричане на самата изпълнителна власт от съществена част от заложеното в законопроекта. Поради спешността обаче той не бе оттеглен, като идеята е корекциите да се направят преди гласуването на закона на второ четене.

Една от постановките, от които управляващите се отказаха, е да се закрият Агенцията за инвестиции и Агенцията приватизация и следприватизационен контрол. Те трябваше да се влеят в нова мегаагенция.

Петър Кънев обяви решението на „БСП за България” да гласуват „въздържал се” на първо четене заради проблемите около законопроекта.

Бургаският депутат направи обобщаващ анализ на текстовете, като се обърна към зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който днес представляваше ведомството си пред Комисията в парламента.

„По темата за мениджърските договори и управителните съвети - тема, която повдигна Румен Гечев. Изключително важно е, защото има опасност да отидем в другата крайност. Вие планирате над 50% от всички членове на управителните тела да са представители на т.нар. независими експерти. Независими експерти – това означава, че са хора, които представляват други интереси, а не интересите на държавата. В края на краищата ние управляваме държавна собственост в тези публични предприятия. Или трябва да се реши много внимателно с методологията, как ще се взимат решенията - с някакви блокиращи квоти, или трябва да се обърне така, че все пак 50% да имат представителите на държавата”, заяви Петър Кънев.

По думите му в законопроекта го нямало най-интересното и най-важното за независимите експерти – въпросът с конфликта на интереси. Проблемът не бил адресиран.

Петър Кънев направи и куп други забележки и препоръки. Той поиска съответната методология да се представи за одобрение пред депутатите, макар тя да не е в закона.

„Много ви е тежко положението тези дни”, обърна се Кънев към зам.-министър Борисов. Депутатът имаше предвид притискащите срокове.

Днес законопроектът мина на първо четене в икономическата комисия с 10 "за" срещу 5 "въздържал се". 

Очаква се той да бъде гласуван идната седмица и в пленарна зала. След това, според Кънев, в рамките на само седем дни ще могат да се правят корекции на второ четене.


В категории: Политика