Община Казанлък като собственик на 51% от лечебното заведение да поеме ежемесечните комунални разходи на болницата и дофинансиране от преходния остатък на Общината в сектор „Здравеопазване“. За това настояха в приета днес на Общо събрание професионалистите по здравни грижи, работещи в МБАЛ „ Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък.

Медиците настояват също да бъдат намерени допълнителни механизми за финансиране на здравното заведение, освен клиничните пътеки.
Според тях „не може да  се договарят заплати само на “хартия“, без да има визия, откъде ще дойде финансирането, което да покрие плащанията". Декларацията на казанлъшките медици е в отговор и подкрепа на протестите на специалистите по здравни грижи от общинските болници в страната.

Исканията им за достойни заплати в общинските болници, синхронизирани с постигнатите договорености в Колективните трудови договори за 2018 година са адресиране до Министъра на здравеопазването, НЗОК, Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министъра на финансите, НС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Националното сдружение на общините в Република България, Кмета на  Казанлък и Общинския съвет в града.

Медиците напомнят, че основните им заплати на практика са под минималната за страната, както и че все още не са им предоставени допълнителни споразумения към трудовите договори, съобразени с промените на минималната работна заплата. Въпреки това те продължават да изпълняват отговорно професионалните си задължения. Професионалистите по здравни грижи в Казанлък настояват за незабавни промени в статута на общинските болници и тяхното финансиране, а премиерът и правителството да излязат с предложение за промяна в регистрацията на лечебните заведения.


„В противен случай здравните заведения от този тип ще се самозакрият поради липса на медицински специалисти“, се казва в документа, разпространен до медиите в Казанлък.

Управителят на казанлъшката болница д-р Кети Маналова бе сред тричленната делегация, която присъства на срещата на представителите на  Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.Повод за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти. На  нея премиерът е заявил, че в неговото управление „няма да бъдат закривани общински болници“. Борисов е разпоредил на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от  общинските болници в страната.

До утре здравното министерство трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

От Сдружението на общинските болници също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.