Сокол (Марково) е поредният тим от Елитните групи в Пловдив и региона, на който ще ви предложим обзор за представянето му в изминалия полусезон. “Червено-белите” участват само с формацията си до 17 години в националните шампионати, но ще ви запознаем и с по-интересните моменти на съставите на старшата и набор 2004 (Зоналната U15).

Сокол U17, който е воден от Даниел Спасов, завърши първата половина от шампионата на 10–та позиция в класирането с актив от 16 точки, 4 повече от Локомотив (Пловдив). Съставът редуваше силни игри със слаби и това им отреди място в долната половина на таблицата. Не трябва да се подминава обаче фактът, че този отбор бе изграден от наставника в рамките на един месец преди шампионата.

Марковци стартираха сезона с минимално поражение като гост на Дунав. Във втория двубой Сокол се изправи срещу Локомотив в регионално дерби, което наистина се превърна в такова, предвид искрите, които прехвърчаха между двамата треньори - Спасов и Кириякос Георгиу. Срещата завърши 1:1, а при изравнително попадение на "червено-белите" двамата наставници влязоха в сериозен конфликт, като само охраната предотврати да се стигне до нещо по-неприятно.

 

Последва минимална загуба с 2:3 като гост на Септември - тим, който е един от най-стойностните в шампионата, като поражението дойде в последните минути от дузпа. Това обаче даде импулс в представянето на тима и те записаха три поредни победи съответно срещу Левски-Раковски, Витоша и Монтана. Серията изкачи тима на по-предни позиции, но за кратко заради доста неприятна поредица от мачове. Слабо представяне като цяло, умора в състезатели, участващи в турнира за Купата, като и мачове само с тимове от топ 7 доведоха до шест поражение в шест срещи за тима от пловдивския "Бевърли Хилс". Част от тях бяха повече от тежки - срещу Славия, Левски и ЦСКА, а другите минимални - с Берое, Черно море и Лудогорец. Краят на негативните резултати дойде с домакинска победа срещу тима на Етър. 

Полусезонът за момчетата на Даниел Спасов завърши с два мача, в които те показаха коренно различни лица. Първо тимът регистрира тежка загуба с 0:6 в Коматево като гост на Ботев. В този мач "соколите" се държаха до 30-та минута най-вече с отлични изяви на стража Димитър Аргиров, но впоследствие рухнаха. "Червено-белите" обаче се реваншираха в последния кръг, разгромявайки с 5:1 другия Ботев - от Враца. 

 

В противоречивата първа част на шампионата можем да отличим няколко състезатели на тима с добри игри. Безспорно Георги Коев е може би най-постоянният в изявите си състезател за състава на Даниел Спасов, към него можем да добавим и привлечените от Локо Алекс Колев и Димо Стайковски, както и стабилно представилият се страж Аргиров. 

Какво ще представи тимът през пролетния полусезон може само да предполагаме, но след зимния "трансферен прозорец" и началото на втората част нещата със сигурност ще изгледждат далеч по-ясни.

Старшата

В местния шампионат на старшата Сокол направи няколко силни двубоя, но и претърпя няколко поражения. Съставът показа по-доброто си лице на домакинския си стадион в Марково. Тимът завърши полусезона на 4-то място в подреждането, на точка от 3-ия и на две от 2-ия.

За сметка на това обаче отборът, воден от Манол Георгиев, впечатли в представянето си за Купата на БФС и определено накара хората да говорят за тях. Марковци не само излязоха от регионалното ниво, но и достигнаха полуфинал за Купата. След като "червено-белите" надделяха над столичния Ботев 57, те срещнаха Берое на четвъртфиналите. В първия двубой "соколите" спечелиха с 4:0, но гостите оспориха почти всяко едно от попаденията и срещата ще се запомни със сериозни скандали. Реваншът в Стара Загора не бе по-"тих". Бурен край с червени картони и нахлуване на част от публиката, както и хвърлени предмети на терена белязаха срещата. В крайна сметка Сокол победи с 1:2, а Берое бе наказан солено. 

Така "соколите" се класираха сред най-добрите четири тима в страната в надпреварата за Купата заедно с Лудогорец, Черно море и Ботев. Успехът на тима наистина е впечатляващ дори до момента, а "приказката" продължава и през пролетта...

 

U15 (Зоналната) - набор 2004

За този набор на Сокол можеше и да правим обзор за представянето му в Елитната група, но БФС реши друго. Както знаете за първи път тази година  Елитната до 15 години бе обединена в една - по подобие на тези до 17 и 19 години, а не както беше преди - четири отделни групи. Съставът на новия шампионат бе попълнен с тимове от Първа лига, като на мястото на тези, които нямаха такъв набор бяха добавени тимове отвсякъде само не и от пловдивския регион - без баражи, без квалификации и пр. Така Сокол, Спартак, Марица и други тимове бяха ощетени. Съответно те останаха да се състезават на регионално ниво в Зоналната U15.

Това от друга страна направи изключително заплетен местния шампионат. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем че в челните места в класирането на полусезона са именно съставите на Спартак, Сокол, Пълдин и Марица. Отборите на Локо, Ботев и Берое се логично тук се състезават с по-малки формации. 

Тимът на Сокол заема 3-та позиция, като записа 7 победи, 2 равенства и 2 загуби. Съставът, който също се ръководи от Даниел Спасов, е с актив от 23 точки, на 3 от лидера Спартак.  Малките "соколи" записаха сериозни успехи, надделявайки над Ботев и Локо у дома, както и над Пълдин и Нефтохимик навън.

Само преди няколко дни съставът на треньора Спасов спечели и Коледния турнир в Пловдив, като това бе втори трофей за годината. През лятото "червено-белите" вдигнаха Купата на силния турнир в Обзор, побеждавайки във финала друг пловдивски тим - този на Марица.