Рубин сензационно победи Зенит с 2:1 и нанесе първа домакинска загуба на гранда от Санкт Петербург през сезона. Защитникът Егор Сорокин вкара и двата гола за тима от Казан, а за Зенит точен беше Леандро Паредес от дузпа. По този начин питерци регистрираха трета загуба в последните си 4 мача и имат само точка преднина на върха в класирането.

Питерци получиха допълнителна мотивация от новината за равенството на Краснодар срещу Уфа и възможността да увеличат преднината си на върха на 4 точки. Отборът на Сергей Семак имаше и предимството да е почивал цяла седмица, докато Рубин игра срещу Локомотив (Москва) на 1/4-финалите за Купата на Русия.

В новый год — с новым именем! #ГазпромАрена pic.twitter.com/uuy3OMK2zr

— ФК «Зенит» (@zenit_spb) 9 декември 2018 г.
Лошата новина за Зенит беше контузията на Артьом Дзюба, получена на една от последните тренировки. Това наложи преместването на Олег Шатов до Себастиан Друиси в предни позиции. Далер Кузаев, Ернани, Роберт Мак, Александър Ерохин и Леандро Паредес действаха в халфовата линия на домакините.

Наставникът на Рубин Курбан Бердиев не изневери на дефанзивния си подход и пусна в стартовите 11 7 номинални защитници, разположени в системата 5-2-1-2. 

Мачът на "Газпром Арена", както вече официално се нарича стадионът на Зенит, започна вяло и без интересни моменти пред двете врати. В 7-ата минута обаче четирима бранители на Зенит "проспаха" центриране от корнер към далечната греда и Егор Сорокин прати топката в мрежата. Това беше 7-и гол от статично положение за казанци през сезона - най-добро постижение от всички отбори в Премиер лигата.

Логично беше Зенит веднага да реагира и питерци в един момент владееха топката в 80% от игровото време, но не създаваха положения. Чак в 33-ата минута Ерохин отправи удар, но той рикошира в защитник на Рубин и топката излезе в корнер. В края на полувремето Паредес пробва да изненада Егор Бабурин от далечна дистанция, но без успех.

В началото на втората част Зенит започна все по-често да атакува по крилата. В 50-ата минута обаче гостите отбеляха втори гол, който отново беше дело на Сорокин. Попадението стана факт след куриозна ситуация, при която Ааандрей Луньов и Александър Анюков не се разбраха, а Сорокин се промъкна и с глава се разписа за втори път в мача.

Семак веднага пусна тарана Антон Заболотний на мястото на Мак, а Паредес получи поредния жълт картон за домакините. В 58-ата минута Раил Абдулин фаулира Ернани в наказателното поле и Зенит получи дузпа, която Паредес реализира - 1:2.

В 65-ата минута в игра се появи и Клаудио Маркизио вместо контузилия се Ерохин. Италианецът веднага центрира към Кузяев, който нанесе удар с глава, но Бабурин внимаваше. Защитата на Рубин действаше уверенено, а с напредването на времето домакините се изнервиха. Повечето центрирания по правило бяха изчиствани или отиваха право в ръцете на Бабурин.

В 77-ата минута Рубин вкара трети гол, но този път от засада и реферът Алксей Матюнин правилно го отмени. Малко по-късно Бранислав Иванович стреля силно, но в аут.

ПОБЕЕЕДААА!!! pic.twitter.com/SfbwiH59bI

— «Рубин» Казань (@fcrk) 9 декември 2018 г.
В края се стигна до няколко сериозни разбърквания пред вратата на Рубин. Късметът също беше на страната на казанци, защото в добавеното време падналият Заболотний вместо да изравни, на практика предотврати гола.

Загубата е първа за Зенит на собствен терен през сезон и тимът ще зимува само с точка аванс пред втория Краснодар. Рубин е отборът с най-малко поражения до момента (2) и заема 6-о място в класирането.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА