Световната федерация по футбол (ФИФА) беше предупредена за евентуални съдебни действия от играчи и национални лиги, ако не се откаже от намерението си да добавя нови състезания към претоварения календар на мъжкия футбол.

Очевидно е, че ФИФА се опитва да си върне ролята на водеща структура, която реално й беше отнета от УЕФА с проекта Шампионска лига и като интерес, и като финанси. Затова под ръководството на Джани Инфантино централата в Цюрих се опитва да привлече и клубове, и национални федерации с въвеждането на Световно клубно първенство и увеличаването на броя финалисти на Мондиалите.

В писмо, изпратено от глобалния съюз на играчите ФИФПро и Асоциацията на световните лиги, видяно от репортер на агенция Асошиейтед прес днес, ФИФА е критикувана за поредица от "едностранни решения, които облагодетелстват нейните собствени състезания и търговски интереси". Става дума точно за разширеното Световно клубно първенство с 32 отбора, което ще има своето първо издание през 2025-а година.

В писмото на двете организации си казва, че "ФИФА с действията си злоупотребява", докато принуждава играчите и лигите да се адаптират към още и още турнири и мачове. Също така има призив Световната федерация да отложи провеждането на Клубния Мондиал, в който трябва да участват финалистите от Шампионската лига Реал Мадрид и Борусия Дортмунд плюс Манчестър Сити и Байерн Мюнхен. Този едномесечен турнир ще тества стадиони и логистика за първото Световно първенство за мъже с 48 отбора и 104 двубоя, организирано година по-късно от САЩ, Мексико и Канада.

ФИФПро и Асоциацията на Националните лиги разкритикуваха решението да бъде отменена Междуконтиненталната купа, насрочена за декември и включваща същите континентални шампиони, които трябва да играят и следващата година.

Двете организации настояват и за започване на нови преговори за организиране на календара на футбола, който ФИФА е подготвила до 2030-а година, в частта му за освобождаване на играчи за националните отбори.

"ФИФА игнорира многократните опити на Лигите и на федерациите да предложат решение по този въпрос. Ако Световната централа на следващото заседание на своя Съвет откаже официално да се ангажира с разрешаването на проблемите, които са посочени по-горе, ние ще бъдем принудени да посъветваме нашите членове да си търсят правата, които имат. И това се отнася както колективно, така и индивидуално. Тези опции включват съдебни действия срещу ФИФА, за които вече сме ангажирали външни експерти, както и адвокатски кантори", написаха от ФИФПро.

Играчите биват изтласквани отвъд своите физически граници със значителни рискове от наранявания и въздействие върху тяхното психическо състояние. Постоянното увеличаване на състезанията, бройката мачове и нови турнири, без този въпрос да е обсъден с тях или с държавите, от които идват, не може да продължава до безкрай. Също така тези промени вредят на способността на лигите да се организират правилно", се казва още в писмото, в частта му от Футболните лиги.