Преди две години Хоселу беше просто още един фен на Реал (Мадрид), аплодирал от трибуните на „Стад дьо Франс“ любимия си отбор, който спечели рекордната 14-та титла от КЕШ/Шампионската лига след победа с 1:0 над Ливърпул с гол на Винисиус.

В сряда 34-годишният нападател-пътешественик, сменил 10 отбора през кариерата си, вкара два късни гола, за да донесе на „белия балет“ победата с 2:1 над Байерн в реванша и да го класира за финала на Шампионската лига.

Тук е важно да отбележим, че Хоселу играе под наем в Реал от Еспаньол....

„Опитвам се да се възползвам максимално от шансовете си. Преди две години имах възможността и късмета да подкрепям любимия си отбор от трибуните в Париж, а сега ще мога от първа ръка да почувствам усещането на финал в Шампионската лига“, заяви Хоселу сле мача.

Както на полуфинала на „кралския клуб“ през 2022 г., когато Карим Бензема и Родриго поразиха Манчестър Сити на реванша с голове в края и продълженията, сега дойде ред и на скромния Хоселу. Той вписа името си в богата история на Реал (Мадрид) в шампионския турнир на УЕФА по същия начин - с точни изстрели на финалната права.

„Това е като сбъднат сън. Мечтите ми не са толкова красиви, колкото това, което се случи. Всеки нападател се надява да вкара решителни голове, а още по-добре, ако са на толкова важен етап”, допълни героят на Кралския клуб.

Трансферът на Хоселу през миналото лято не беше типичен ход на Реал Мадрид. Управляваният от Флорентино Перес гранд обича да прави впечатляващи сделки като Кристиано Роналдо, Гарет Бейл, Джуд Белингам и т.н., или да развива млади таланти като Родриго, Винисиус и Едуардо Камавинга.

Хоселу от своя страна е застаряващ нападател, който тихомълком направи прилична кариера, вкарвайки голове за малки отбори, чиято основна цел е просто да избегнат изпадане.

Роденият на 27 март 1990 г. в Щутгарт ,Хоселу се завръща в Испания със семейството си като малко дете, след като четири години е посещавал германско училище. Започва кариерата си в Селта, а през 2009 г. е привлечен във втория отбор на Реал (Мадрид). След това носи екипите на германските Айнтрахт (Франкфурт), Хофенхайм, Хановер и английските Сток Сити и Нюкасъл.

Нападателят достигна разцвета си при постоянното си завръщане в испанското първенство през 2019 г., отбелязвайки двуцифрен брой голове в трите си сезона в Алавес и единствения си шампионат за Еспаньол. Въпреки, че спечелиха дебют за националния отбор на Испания на 32-годишна възраст, тези попадения не помогнаха на двата клуба да се спасят от изпадане.

И тогава съдбата реши за пореден път да завърти своето колело по странен начин. През миналото лято Реал (Мадрид) остана без звездния си нападател Карим Бензема, който отиде да играе в Саудитска Арабия. Килиан Мбапе реши да остане още една година в ПСЖ, а треньорът Карло Анчелоти трябваше да има футболист, който да му дава повече опции в атаката. Опитният италиански специалист беше забелязал, че нападателят на Еспаньол има доказана способност да вкарва голове, да печели високи топки, да играе с едно докосване и отлично стреля с глава.

На „Сантяго Бернабеу“ се спряха на познатия в клуба Хоселу, който беше взет под наем. Ветеранът чакаше търпеливо своя шанс. В последните минути на реванша срещу Байерн Анчелоти го пусна в игра на мястото на Родриго, опитвайки да изравни резултата.

Моментът на резервата дойде в 88-ата минута, когато Мануел Нойер направи грешка, която помрачи изключителното му представяне през вечерта. Вратарят на Байерн не спаси по най-добрия начин удар на Винисиус, а Хоселу знаеше, че трябва да е наблизо за всеки случай и, разбира се, топката падна в краката му за лесен удар за 1:1.

„Нападателят винаги трябва да е активен в зоната, готов да отиграе ситуацията. Когато видях как отскочи топката, знаех, че всичко може да се случи, и бях готов да се възползвам от тази възможност“, призна героят.

Това обаче не беше всичко! Именно Хоселу се оказа в най-добра позиция, за да засече центриране на централния защитник Антонио Рюдигер и да донесе победата в добавеното време.

За футболист, взет под наем, Хоселу далеч надмина очакванията в Реал (Мадрид) със своите изключително продуктивни 17 гола във всички турнири за ограничените шансове, които получи за изява на терена.

Той ще има шанс да играе на финал в Шампионската лига, особено ако „белият балет“ се окаже догонващ в резултата срещу Борусия (Дортмунд) на 1 юни в Лондон.
Джоузеф Уилсън, „Асошиейтед Прес“
Превод: Веселин Русинов, БЛИЦ