Отборът на Олимпиакос мина през много мъки, но все пак успя да се класира за 1/2-финалите в турнира за Лигата на конференциите. Гърците загубиха реванша срещу тима на Фенербахче с 0:1, като единственият гол вкара Ирфан Кахведжи (11’). “Червено-белите” обаче бяха спечелили първия двубой с 3:2, което им позволи да пратят мача в продължения и дузпи, които спечелиха с 3:2.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ "4"!!!!! 🔴⚪️🦁#Olympiacos #OLYFEN #UECL pic.twitter.com/8K9n70MAsX

— Olympiacos FC (@olympiacosfc) April 18, 2024

На полуфиналите южните ни съседи ще срещнат фаворита за спечелването на турнира според букмейкърите Астън Вила, който отстрани френския Лил също след победа в първия мач, загуба в реванша и рулетка с дузпи.

Турците започнаха вихрено и по-малко от четвърт час след началото заличиха пасива от първия двубой. Ирфан Кахведжи остана абсолютно непокрит на границата на наказателното поле, като се намери футболист в “червено-бяло” да го пресрещно, но вече беше прекалено късно и играчът на домакините откри резултата.

В 30-ата минута преднината можеше да набъбне, но подаването на Шимански в пеналтерията беше пресечено и “фенерите” не успяха да осъществят пълен обрат.

Пет минути по-късно и на Ливакович му се наложи за първи път да спасява отбора си в критичен момент, когато брилянтен пас от дълбочина на Йоветич намери нападател на гърците, който остана очи в очи с бронзовия медалист от Мондиал 2022 в Катар и последният демонстрира железни нерви, изчиствайки в корнер.

В добавеното време на първото полувреме Шимански се свлече в наказателното поле на Олимпиакос, като ситуацията бе преразгледана чрез системата VAR и бе преценено, че няма основания да се отсъди дузпа.

İlk yarıyı 1-0 önde tamamlıyoruz. #UECL #FBvOLY pic.twitter.com/jddHVIY2Hp

— Fenerbahçe SK (@Fenerbahce) April 18, 2024

През втората част интересните неща се случиха в заключителните минути, когато двата отбора си размениха по едно добро положение. В 81-ата минута Доминик Ливакович отново трябваше да се намесва, спасявайки удар на Йоргос Масурас, а при ответната атака гол на Мичи Батшуай не бе зачетен заради засада.

Така мачът влезе в продължения. В 103-ата минута Олимпиакос удари греда. След центриране на Константинос Фортунис, топката стигна до Висенте Ибора, който стреля с глава. Ливакович докосна топката, а след това тя срещна и десния му страничен стълб. Опасността остана пред вратата на домакините, но удар с глава на Давид Кармо бе изчистен пред голлинията от Александър Джику също с глава. Фенербахче имаше своя шанс в 114-ата минута, когато Душан Тадич засече ниско подаване на Миха Заиц, но прати топката над вратата на Константинос Цолакис.

Олимпиакос остана с десет души на терена, след като в добавеното време на второто продължение Андреас Нтой бе изгонен с втори жълт картон. Турците обаче нямаха времето да се възползват от численото си предимство на терена и всичко трябваше да се реши след изпълнение на 11-метрови наказателни удари.

İkinci uzatma devresi sonucu: Fenerbahçe 1-0 Olympiakos.

Maçta penaltılara gidiyoruz.#UECL #FBvOLY pic.twitter.com/xz9c9HUJUS

— Fenerbahçe SK (@Fenerbahce) April 18, 2024
Последвайте каналите ни в: