"Моето име винаги се спряга за националния отбор защото хората помнят успехите. Защо се разминаваме, питайте федерацията." Това заявява в поредния епизод на „Марица Подкаст“ волейболният треньор Мартин Стоев. Наскоро той оглави тима на шампиона Нефтохимик 2010 (Бургас), но беше спряган и като вариант за селекционер на „трикольорите“.

Като състезател има над 200 участия за националния отбор през периода 1991–1999 като посрещач. Световен шампион за младежи с България в Кайро през 1991 година, където е избран и за най-добър волейболист на първенството. Само на 34 години поема през 2005 година мъжкия национален отбор. На Световната лига през 2006 година класира България на 4-то място. През есента същата година извежда тима до бронзовите медали на Световното първенство. Успехите му през 2007 година са продължени с нова победа над Бразилия (3:2) и пето място в 28-о издание на Световната лига. Последното му постижение като треньор е второто място с националния отбор до 19 години на световния шампионат в Иран през 2021 година.

"За да остана и да водя младежите ми предложиха минимална работна заплата“, обяснява раздялата си с тима Стоев.

Той произхожда от голямо спортно семейство. Син е на бившия волейболен национал и именит треньор Стоян Стоев и на бившата баскетболна националка Маргарита Щъркелова.

"Поех Нефтохимик защото вярвам, че можем и тази година да сме шампиони. Оставам в Бургас и следващия сезон. Нямам притеснения за бюджета. Вече работим по новата селекция“, коментира последния си избор като наставник Стоев.

Не е оптимист за ситуацията с националния тим на България.

„За това лято не съм сигурен колко от поканените ще се явят в националния отбор. Дано да ползват повече млади състезатели“, заявява Мартин Стоев.

Недоумява как шефовете на волейболната ни федерация нямат пари за състезателите, а в същото време са взели „ултра скъп треньор“ в лицето на италианеца Джанроленцо Бленджини.

„В клубния отбор можеш да си купиш класни чужденци, а в националния играеш с каквото разполагаш“, коментира нивото на първия ни тим 52-годишният специалист. Откровен е за качеството на българския шампионат.

„Първенството ни е слабо. За да се вдигне нивото, трябва да има 10-12 равностойни отбора“, разсъждава Стоев. Очаква обаче да не липсва интрига. „В плейофите мачовете ще са по-интересни, защото нямаш право на грешка“, прогнозира още Стоев.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Startphoto