Френската легенда на световния футбол Ерик Кантона наруши 29-годишно мълчание и коментира култово свое изказване след прословутия си кунг-фу ритник върху фен на Кристъл Палас през януари 1995 година. Инцидентът тогава бе описан от медиите като "нощта, в която футболът умря от срам" и "абсолютен бандитизъм пред деца", а бившият мениджър на Нотингам Брайън Клъф каза, че би "отрязал топките" на французина. 

"Когато чайките следват траулера (б.р риболовен кораб), това е защото си мислят, че сардините ще бъдат изхвърлени в морето", каза тогава Ерик Кантона на пресконференция след мача. Мнозина се опитаха да разтълкуват думите му, но така и не успяха, а французинът не каза нито дума толкова години.

След десетилетия на спекулации и анализи, 57-годишният французин проговори по темата в популярното френско чатшоу C dans l'air. Легендата заяви, че това е било първото нещо, което му е дошло на ум, след като е бил принуден да говори пред журналисти, а мълчанието по темата било своеобразно отмъщение към пресата, която според него го била "унищожила".

"След решението на съда, от Манчестър Юнайтед поискаха да говоря пред пресата. Аз нямах желание, но според клуба беше важно. Затова се съгласих. И въпросният израз просто излезе от устата ми, а след това си тръгнах. Смисълът беше: вие ме карате да говоря, аз го правя, но никой не се интересува дали думите имат смисъл", заяви с усмивка Кантона.

Заради ритника тогава нападателят получи забрана за игра до края на сезона и едва избегна да бъде изпратен в затвора за нападение, след като присъдата от две седмици затвор беше намалена на общественополезен труд. През следващите два дни "ритникът" беше показан 93 пъти по телевизията, а по-късно Кантона каза, че съжалява само, че не го е ритнал по-силно.

"Знаете ли, пресата ме унищожи. Но в известен смисъл си отмъстих. Всички се опитваха да намерят смисъл и ме помолиха да обясня, а аз не казах нищо", добави със задоволство легендарният футболист.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ !