Националният отбор на България за жени до 18 години проведе първа тренировка преди европейската квалификация в Австрия, която ще се проведе от 11-14 април. Тимът  ще се изправи срещу Дания, Литва и домакина в група "Е".

Селекционерът Антонина Зетова избра 18 състезателки в разширената група. 17 от тях се явиха за сбора, като се очаква тези дни да се присъдени и Една Тодорова, която играе за норвежкия КФУМ Волда. Сутринта момичетата проведоха занимание във фитнес, а следобед бе и първото занимание с топка в столичната зала "Христо Ботев".

"Тепърва ще видим каква е физическата форма на момичетата, но те дойдоха с огромно желание и настроение. Колективът в този състав е на много високо ниво", коментира Зетова пред официалния сайт на БФВ.

Като част от подготовката са планирани три контроли срещу Испания, които ще се проведат на родна земя. Приятелските срещи са в три последователни дни 28-и, 29-и и 30-и март, като първите две са в зала "Христо Ботев", а последната в зала "Левски София". Отборът заминава за Австрия на 10 април.

Състав на националния отбор на България за жени до 18 години:

Разпределител: Димана Иванова (ЦСКА), Мариела Петрова (Левски София), Стефани Дянкова (ЦПВК)

Диагонал: Александра Китипова (Марица Пловдив), Вероника Петрова (ЦПВК), Габриела Найденова (Казанлък)

Посрещач: Вяра Парапунова (Левски София), Габриела Жекова (Левски София), Елисавета Сариева (Марица Пловдив), Една Тодорова (КФУМ Волда), Калина Венева (ЦПВК)

Централен блокировач: Божидара Арнаудова (Левски София), Божидара Иванова (Левски София), Деница Ангелова (ЦПВК), Дарина Нанева (Марица Пловдив), Симона Иванова (Левски София)

Либеро: Виктория Нинова (ЦСКА), Мария Магдалена Недялкова (Марица Пловдив)

По регламент на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) в групите се играе по системата "всеки срещу всеки", а на база крайно класиране квоти получават отборите, заели първо място в петте групи, и четирите най-добри втори отбори. Евро 2024 в тази възрастова група ще се проведе в Румъния и Гърция от 1 до 13 юли.

Програма на България за европейската квалификация в Австрия:

11 април срещу Дания от 20:30 часа (българско време)
12 април срещу Литва от 20:30 часа
13 април срещу Австрия от 20:30 часа

Последвайте каналите ни в: