Бизнесменът Илиян Филипов излезе с позиция, в който изразява гледната си точка по разразилия се вчера скандал, след разпространените видеа от охранителни камери от страна на Ботев Пд:

Уважаеми, Ботевисти!

Обръщам се към Вас, защото Вие заслужавате отговори и винаги да разбирате истината. Истината, която от ден на ден се превръща табу в любимия ни клуб. Истината, която е неудобна за управлението на клуба. Истини, които се показват, само когато оправдават техните лъжи и интереси.
На първо място благодаря, че най-после от ръководството на тима взеха отношение и ясна позиция относно недопустима саморазправа с фенове на клуба. 4 месеца трябваше на т.нар. оперативно ръководство най-накрая да каже и дума за конфликт и обиди към фенове.
Но дели ли клубът феновете едни от други? Има ли правилни фенове? Има ли правилно насилие и недопустимо такова? Има ли двоен стандарт спрямо отношението към най-вярната публика в България? Всички тези въпроси вече имат отговори, макар че 4 месеца бе настъпило оглушително мълчание от страна на клуба. Вместо това те публикуваха два видеозаписа, в които ме представиха като най-големия престъпник срещу фенове и служители на Ботев. Видеа, които са добре режисирани, професионално монтирани, добре платени, вероятно с парите на клуба, в които се вижда как влизам в пререкание с две лица.
Оказва се, че видеонаблюдението на Колежа работи прекрасно, в изключение, когато директори от Ботев, действащи полицаи, хора със значки на ДАНС бият, заплашват и респектират фенове в съотношение 10:1.
От друга страна се разпространяват кадрите, на които се вижда, че влизам в конфликт с две лица – Велизар и Божидар.
Първо искам да се извиня за начина, по който реагирах и смятам, че действията ми не са правилни и ще понеса всички последствия за тях. От друга страна всеки човек има своя праг на търпимост. Явно при последната ни среща с Велизар и поредната му провокация, чашата преля и аз се подадох на нея, което не ме оправдава.
Пресъздавам ви истината, такава, каквато е, а не представената от клуба чрез орязани видеокадри с режисирани и скалъпени записи от телефон, в компилация с камерите на стадиона, които както по горе разбрахме работят чудесно, понякога. Нека Велизар да има честта да каже какви думи и епитети използва по мой адрес и такива на спътника ми, когато влезнах с колата си на паркинга и двамата с другия човек от клипа се приближиха към колата ми. Много ясно се вижда от видеото, което публикуваха как Велизар започва да снима с телефона си чак след отправените към мен реплики, с които му беше ясно, че вероятно ще ме провокира и ще реагирам.
С Велизар имаме дългогодишен конфликт. Това лице ми поиска 40 хиляди лева, за да купя някаква състезателна кола и то не за „спонсорство“, както твърди във видеото, а за да „нямам проблем с феновете“ и в прав текст ми заяви, че може да ги манипулира и в едната, и в другата посока. В момента, в който отказах подобна оферта, по мой адрес започна да се изсипва помия от въпросното лице и кръгът около него, като тя пристигаше при мен по всякакви канали. Включително и многобройни писания в различни вайбър групи и социални мрежи, в които участват ботевисти и четях дори и лично. През всички тези години съм запазвал самообладание.
Лицето Велизар, който неведнъж се е явявал на местни избори като политик и постоянно парадира с познанства с лидери на политически формации, е поискал и определен процент „ресто“ от победителите в другите поръчки за Колежа. Вероятно отново за „спонсорство“.
Макар да не искам да се сравнявам с такъв човек, за разлика от него, който винаги е бил на хранилка, аз съм давал през целия си живот лични средства за развитието на клуба.
Относно ситуацията с Божидар Караджов това е опит да се използва различна ситуация от клуба, за да си подпечата т.нар. скандал, тъй като всеки знае колко ненадежден е лицето Велизар и колко е „обичан“ във фенските среди на Ботев Пловдив. Мислих, че пререканието с Божидар отдавна е изчистено, тъй като сме се виждали и поздравявали. За това говори факта, че от въпросния конфликт са минали повече от 6 месеца, а той нито е пускал сигнал към органите на реда, нито го е правил публично достояние. Не изключвам възможността той да е бил принуден от своите работодатели да участва в подобен режисиран клип.
Аз бях казал, че спирам да се меся в работата на Ботев Пловдив. И до ден днешен е така!
„Хиляда пъти им казах-Не се делете! Обединявайте се! Това което правите е пагубно за вас“. Това са думите, които казах към феновете.
За съжаление, съм бил добър пророк, защото само няколко месеца след това в любимия ми отбор настъпиха процеси по разединение на феновете. Отново, за съжаление, с неприемливи и грозни методи ,които не съм предполагал, че могат да бъдат прилагани в 21 век в правова и европейска държава.
Поради това в качеството си на фен поканих на среща на 5 ноември представители на всички страни. На нея се отзоваха въпросните побойници – зам.-търговският директор Въльо Петров, шефът на сигурността Милен Стоянов, Дарин Георгиев и още 7 добре сложени момчета, на които не им знам имената, също така представители на фракциите, както и хора от ръководството на клуба – изпълнителният директор Алексей Киричек, директорът на стадиона Виталий, който се оказа, че се казва Давид Асаев.
Срещата беше организирана, за да изясним защо наши фенове и семействата им са били бити, заплашвани, респектирани и привиквани от нареченото от Антон Зингаревич – оперативно ръководство и външни лица и от в съотношение 10:1. Отговори до днес не получаваме на тези въпроси, но вместо това от клуба насочват вниманието към личностен конфликт между двама фенове на Ботев – мен и Велизар.
В началото заговорих за истината, а тя може да бъде само една. За да се запознаят всички фенове с нея, призовавам оперативното ръководство на тима да изкара всички видеозаписи, които са без монтаж и режисьорска намеса – от 2 ноември между 10:00 и 11:00 часа от Южната трибуна пред фен магазина, както и от 12:00 до 15:00 в същия ден и 3 ноември между 11:00 и 13:00 часа в 25-ти скайбокс, ползван от оперативното ръководство.
И накрая искам да кажа, че много малко хора биха изтърпели, това което се изля на мой гръб. Вината ми е за това, че не се защитих на време и мълчах в името на Ботев! Ще си понеса последствията! Всеки трябва да носи последствия за действията си! Но отново подчертавам, това е междуличностен конфликт и няма отношение към клуба.

Илиян Филипов
Фен на Ботев