Двукратната бивша шампионка Виктория Азаренка (Беларус) победи 11-ата в ранглистата Йелена Остапенко (Латвия) с 6:1, 7:5, за да се класира за седми път на четвърти кръг на Откритото първенство на Австралия. 18-а в схемата на турнира и 22-а в ранглистата, Азаренка пласира повече уинъри в срещата и направи по-малко непредизвикани грешки. Остапенко падна в капана на собствената си хаотична агресия на корта, а във втория сет опита да се върне в мача, повеждайки с 3:1. След това обаче при 5:3 допусна два последователни пробива и в крайна сметка се предаде, след като в 12-ия гейм на частта пропиля четири възможности да изравни за 6:6.

"Харесвам предизвикателствата. Има моменти, в които не можеш да избягаш. Трябва да се изправиш срещу проблема и да го решиш в своя полза. Но това е нещо, което трябва да имаш сили и да преминеш през това", заяви доволната Азаренка след мача.

Следващият съперник на Азаренка ще бъде украинската квалификантка Даяна Ястремска, която изравни най-доброто си представяне в Големия шлем с победа с 6:2, 2:6, 6:1 над 27-ата в ранглистата Ема Наваро.

Ястремска отпадна в първи кръг в предишните си седем участия в Големия шлем и не беше минавала във втората седмица на турнир от Шлема, откакто достигна същия етап в Уимбълдън през 2019-а година.

"Чувствах се доста нервна“, каза Ястремска, която вкара 36 уинъра. „Във втория сет почувствах лека болка във врата и си помислих, че може да се наложи да изляза от мача, но си казах, че няма да се предавам. Постарах се да не мисля твърде много върху болката в третия сет, защото те вади от концентрацията".

Руската тенисистка Анна Калинская пък отстрани шампионката от 2017-а година Слоун Стивънс (САЩ) с 6:7 (8:10), 6:1, 6:4 в друг двубой от трeтия кръг, а заради фамилията накрая на мача публиката я поздрави с популярната руска песен "Калинка". Естествено, непоставена и без сериозен опит, за Калинская това е първо класиране в кариерата на такъв етап, като до днес никога не беше преминавала втори кръг в Шлема.

Джазмин Паолини (26) достигна четвъртия кръг на Голям шлем за първи път с победа със 7:6 (1), 6:4 над Анна Блинкова, която нокаутира №3 Елена Рибакина в предишния кръг и накара всички в света на тениса да говорят за нея. От гейм на гейм днес обаче силите на Блинкова приключваха и накрая тя изглеждаше много по-изцедена от противничката си.

Снимки: Gettyimages