Малко над година измина, откакто легендата на Левски Николай Илиев даде последното си интервю за родна медия. Направи го малко преди Коледните празници на миналата година за "Тема Спорт", а сега в навечерието на 2024 година бившият футболист и директор на сините отново говори пред нас. Славният бранител е част от силното поколение на столичани през 80-те години и е първият български футболист, играл в Серия А (б.а. - тогава най-силното първенство в Европа и носи екипа на Болоня). Илиев е носител и на наградата Футболист на годината през 1987 г. Ето какво сподели той пред "Тема Спорт" за случващото се в Левски и родния футбол.

Г-н Илиев, каква е гледната ви точка за случващото се в Левски през изминаващата година?

- Първо искам да се извиня на медиите, че не съм говорил от дълго време, но не наблюдавам толкова български мачове, защото знаете какво се случва във футбола ни. Дано следващата година да бъде по-добра за Левски и да се тръгне в положителната посока. Най-важното е клубът да изчисти дълговете си и да се започне начисто. Дано нещата се случат по най-добрия начин, а не както иска публиката. Затова в момента има и недоволство, но не мога да взема отношение, защото не знам какви са нещата вътре в клуба. Надявам се и това да се оправи, тъй като когато не са заедно фенове и ръководство, няма как да се върви занапред.

Сигурен съм, че това не е само мое мнение, а и на хората, които обичат отбора - това не е техният Левски. Той трябва да бъде изграден от български футболисти, най-вече с такива от школата. За съжаление, по този път, по който не само сините са тръгнали, а и другите тимове в България, никога няма да имаме силен национален отбор и ще копаем непрекъснато дъното. За мен единственият път за родния футбол е в клубовете да играят повече български футболисти и сериозно да се обърне внимание към работата в школите.

За Левски е ясно, че най-големият проблем са дълговете...

- Да, това не е приятно. Не знам защо всички, които са виновни за тази ситуация в клуба, казал съм много пъти през годините, не са подведени под отговорност. Знаете от кои трябва да са потърсени. Да натрупваш дългове и да оставиш Левски с 30-35 милиона, не знам колко точно бяха в началото.

Виждате, че ЦСКА стигна до фалит. Чувал съм, че някои хора са искали да направят същото и с Левски, и да се започне от долните дивизии. Мисля, че с тази уникална публика, която имаме, няма как да се допусне това. Шапка им свалям на запалянковците ни за това, което направиха през последните години, за да спасят клуба и той да остане в Първа лига.

Оптимист ли сте за бъдещето на Левски, след като от ръководството постоянно повтарят, че дълговете към НАП намаляват?

- Хубаво е, ако дълговете намаляват. Но оптимист трудно бих казал, че съм. Трябва да започне да се работи на всички нива. Отново ще посоча детско-юношеската школа. За да имаме български футбол, е необходимо да развиваме родните таланти. Да им се дава възможност да играят в първенството, а не да се взима куцо и сакато от чужбина.

Те не знаят въобще къде са попаднали. Нямат представа в какви велики отбори се намират, каквито са Левски и ЦСКА. Играят, но не знаят за какво става дума. Идват, за да пробият и да си осигурят трамплин за някое от европейските първенства. Тази политика трябва да се спре, за да може да имаме качествен български футбол. Дай Боже, Левски да направи така, че след нашето силно поколение да излезе ново такова. Първо да радва публиката, а след това да печели и шампионски титли.

Виждате ли в момента такива таланти в Левски - в първия тим се наложиха играчи като Асен Митков и Марин Петков?

- Убеден съм, че има големи таланти в школата, но въпросът е, че на тези момчета трябва да им се дава шанс да играят в първия състав. Не може дербито между Левски и ЦСКА да стартира и на терена да има трима българи общо от двата състава, а всички останали да са чужденци. Тези, които играят със страст и любов за отбора си, са юношите. За съжаление, това отдавна изчезна в българския футбол, в почти всички клубове се забелязва тази тенденция.

Шестото място в класирането отговаря ли на представянето на Левски от началото на сезона?

- За съжаление, отговаря. Имаше и добри игри, но не мога да кажа, че отборът стоеше стабилно в някои мачове. Това се вижда от всички. Шестото място няма как да подхожда на Левски и се надявам през следващия полусезон тимът да се бори за призовите места. Макар че при нас никога не е стояло това за цел, а винаги борбата е за първата позиция.

Как оценявате работата на Николай Костов, поемайки тима след Станимир Стоилов и отначало не бе приет с доверие от феновете?

- Мисля, че Ники Костов е добър треньор и просто трябва да му се даде шанс. Чувал съм хубави неща за него като специалист. Не мога да кажа какви са взаимоотношенията вътре в клуба и дали всичко, което той иска за отбора, се прави от страна на ръководството. Това са теми, които те могат да разкрият. Надявам се нещата да потръгнат през пролетта във всяко едно отношение.

Споменахте за разделението сред левскарската общност. Как ще коментирате постоянните престрелки между организираните фенове и ръководството на клуба в лицето на Наско Сираков?

- Както казах, не е приятно да има такива разногласия между едните и другите. За да върви Левски, всички трябва да сме обединени. По всяка вероятност има някаква причина да съществуват тези разправии, но не мога да кажа какво точно се е случило.

Какво е мнението ви за сагата, която се разиграва с отказа за преподписване на договорите от страна на Андриан Краев и Жереми Петрис?

- Сигурно си имат причини, за да откажат да преподпишат. Ако не предстои някакъв страхотен трансфер в чужбина, не мога да си представя на каква основа може да откажеш на Левски. В крайна сметка не съм вътре в клуба и не знам как точно стоят нещата.

Изненадва ли ви първото място във временното класиране на Черно море?

- В интерес на истината, е изненадващо. Браво на Черно море. Радващ е начинът, по който се представи този отбор през първия полусезон. Бе един от най-стабилните тимове и заслужено на този етап е на това място.

Това ли ще бъде битката за титлата между Лудогорец, ЦСКА и Черно море?

- Горе-долу това ще бъдат трите отбора, които ще се борят за златните медали. Надявам се Левски също да се включи по някакъв начин. Десет точки са и много, но и малко. Всичко е възможно. Колкото и трудно да е, дано сините влязат в тази битка. Не е невъзможно. Лудогорец инвестира много пари във футболисти, но за съжаление, виждате в много моменти, когато нещата не вървят, започват да помагат съдии, което не е добре за българския футбол. Това сме си го говорили много пъти за реферирането, за черното тото, за приятелски игри и т.н., но за съжаление, държавата ни въобще не реагира.

Илиан Илиев ли бе правилният избор за нов национален селекционер?

- Времето ще покаже. Дано нещата потръгнат и стискам палци това да се случи. Илиан Илиев е добър треньор и се надявам с него да се тръгне в правилната посока.