Петър Костурков е един от малкото български треньори, които имат про лиценз от реномираната кьолнска школа. Бившият футболист на Левски от дълги години живее в Германия, като е работил в тимовете на Крализхайм, Аален, Илсхофен, Клопенбург и Швабиш Хал. От това лято отново е част от Аален, като е старши треньор на формацията до 19 години.

“От началото на юли месец отново съм част от Аален. Аз вече бях тук в продължение на четири години - между 2008 и 2012 година. Тогава бях наставник на дублиращия отбор, а на първия тогава бе Ралд Хазенютъл и бяхме във Втора Бундеслига. В момента няма дублиращ отбор и аз водя U19. Политиката на отбора се промени в последните години и се разчита доста повече на собствени кадри в сравнение с първият период когато бях там. Приоритет е да подготвя младите футболисти за прехода от юношеският в мъжкия футбол. Естествено колко се може повече собствени юноши да получат договор в първия отбор”.

Костурков разказа, че следи изкъсо българския футбол, въпреки че от 23 години е в Германия, като се замисля за възможността да се завърне в родината и да практикува професията си в България.

“Следя доста българския футбол и мисля, че съм запознат доста добре с това, което се случва. Когато имам време винаги следя мачовете от шампионата. Няма да изненадам някого, ако кажа, че Лудогорец в момента е над всички. Черно Море и Локомотив (Пловдив) играят приятен футбол и се вижда почерка на треньорите които имат време и спокойствие да развият своите идеи. Берое при Томаш също играеше атакуващ футбол със стремеж във всеки мач да наложи своя стил на игра независимо от класата на противника.

При Левски се надявам да е всяко зло да е за добро и да се дава път на собствените кадри.
ЦСКА 1948 показва много добра организация и за 4 години достигна до efbet Лига.
Комплимент също, че до колкото съм информиран се залага само на български играчи до момента. ЦСКА-София според мен трябва да имат повече търпение към треньорите, но мисля че сега Стамен Белчев е добър наставник и това което аз съм гледал с него при предишния му престой играеха най добрия футбол”.

“Моите деца са вече самостоятелни тук в Германия и евентуално при интересни предложения от страна на клубове които работят със дългосрочна стратегия ще ми бъде интересно след 23 години отново да работя в България. Имал съм определени контакти вече, но до нещо конкретно не се е стигало.

Специалистът е на мнение, че в последните години вижда подобрение в условията за работа в България и това е предпоставка за постигане на по-добри резултати във футбола ни.

Мисля, че всичко е въпрос на организация. Преди време имаше във всяка област спортни училища където се работеше професионално и излизаха от там много таланти, които след това се развиваха не малка част и в чужбина. Радостно е че в последните една-две години виждам промяна в мисленето на хората, от които зависят нещата и виждаме подобрения в базите, което е предпоставка за по качествена работа с младите футболисти. Виждате вече Мартин Минчев и Филип Кръстев вече подписаха с големи клубове. Важно е българските състезатели, когато подписват във водещите футболни страни да проявяват търпение и да не се отчайват при първият насрещен вятър, също така да се интегрират бързо в отбора и страната, където играят и колкото се може по бързо да научат езика, за да се чувстват по сигурни и с повече самочувствие”, анализира още Костурков.