Националният отбор на България по баскетбол за момичета до 16-годишна възраст започна своето участие в Европейското първенство в дивизия "Б" в Подгорица, Черна Гора с драматична загуба. Представителният ни тим изгуби от Швеция с 64:65 (11:14, 18:20, 18:17, 17:14) в първия си мач от група "B", след като изигра силни последни два периода, но позволи всичко да се реши чрез късмета на скандинавците. Следващата битка на трикольорите е на 12 август от 19:30 часа срещу домакините.

Първа четвърт:

В началото на двубоя българските баскетболистки взеха ранен превес при 4:0 чрез Елена Георгиева и Албена Соколова. От скандинавската страна обаче спретнаха обрат и не след дълго Еба Джагре поведе своите за 9:7. Соколова отново върна преднината за младите "лъвици", но Ела Стромдал отговори с чудесни 3 точки, които върнаха аванса за тима ѝ в тази оспорвана първа част, a Калина Крупникович приключи периода с още 2, които оформиха 14:11 в края на първите 10 минути.

Втора четвърт:

По време на втория период нашите отново грабнаха преднината с чудесни включвания на Ванеса Кокалова и резултатът стана 19:18. Лизен Кърман вкара два наказателни удара впоследствие и даде аванса на Швеция при 20:19, а Алва Хагерстрьом добави и още една тройка. Силвана Долмова след това скъси разликата до миниминалното възможно при 23:22 с още 3 точки, а Кокалова изравни за 25:25 с още една успешна стрелба извън дъгата. Въпреки това скандинавките дръпнаха преди почивката и се прибраха при 34:29.

Трета четвърт:

Албена Соколова за пореден път се оказа водеща фигура за нашите и вкара общо 4 точки в първите минути на срещата, а впоследствие Силвана Долмова записа още 3 точки, изравнявайки резултата при 38:38. Хагерстрьом обаче отново увеличи преднината за своите с още една стрелба от разстояние за 38:43, след като преди това Джагре също вкара за 2. Целият състав на шведките продължи да играе силно и да доминира по паркета, но Ивайла Бакалова и Елена Георгиева вкараха по 2 точки към края на периода и скъсиха дистанцията за 51:47.

Финална четвърт:

Бакалова откри резултата през последните 10 минути с 2 точки, докато Стойнова вкара още 1 от наказателен удар, но Джарге върна двойка в коша на българките. Я Ида Джувара Сколд се разписа с още 3 за Швеция, а след това Бачкова и Соколова изравниха при 56:56. С още 2 точки от Кокалова България поведе при 58:56. Скандинавките обаче не се предадоха и с прекрасна стрелба за 3 Хагерстрьом направи аванса на нашите минимален при 60:59. Двата състава си разменяха кошове и заключитлените минути бяха повече от равностойни. Кърман поведе за тима си след стрелба за 2 точки и по този начин баскетболистките на Швеция спечелиха двубоя с 65:64.

Ванеса Кокалова вкара най-много за селекцията на Силвия Пеева - 14 точки и 4 борби, а Албена Соколова записа дабъл-дабъл от 11 точки и 11 борби.

Лизен Кърман пък бе най-резултатна за Швеция с 13 точки и 5 борби, а с 12 точки, 5 борби и 6 асистенции си тръгна Хагерстрьом.