Украинският баскетболен съдия Микола Амбросов хвърли европейския баскетбол в шок, след като призна, че е бил свидетел на опит за уреждане на финала в Еврокъп между отборите на Монако и УНИКС Казан. Амбросов беше част от съдийската тройка във втория мач от финалната серия, който завърши с триумфална победа за монегаските с 86:83, чрез която те спечелиха трофея. 

Ukrainian ref Mykola Ambrosov disclosed shocking accusations of bribery involving fellow referees Boris Ryzhik and Ilias Koromilas during the 2021 EuroCup final between UNICS and Monaco 😳 pic.twitter.com/A11FS7LRLG

— BasketNews (@BasketNews_com) August 3, 2023

Това обаче е станало благодарение на честността на Амбросов, който е можел да забогатее с 10 хиляди евро, ако е бил приел офертата за уреждане на мача от бившия гръцки съдия в Евролигата Илиас Коромилас.

“Трябва да отбележа, че това, което ще разкрия, може да изненада много хора. Три дни преди двубоя получих обаждане от Борис Рижик, който е един от най-реномираните съдии в Украйна. Той ми каза, че УНИКС Казан е воден от гръцки треньорски щаб и поради това с него се е свързал бившият съдия в Евролигата Илиас Коромилас. Коромилас се е пробвал да ме убеди да уредим мача чрез Рижик. Ако бях приел, тогава Коромилас щеше да говори пряко с мен, за да уредим победата на УНИКС. Не казах нищо на Рижик и впоследствие той ми сподели да си помисля за офертата в рамките на 24 часа. Ако си бях променил мнението и всичко беше минало по план, щях да получа 10 хиляди евро. Той дори ми даде и номер във “Вайбър”, на който да се обадя след мача”, заяви Амбросов в интервю за украинска медия.

Колаж: BasketNews.com