Няма да има увеличение на броя чужденци, които да играят едновременно на игрището по време на срещите от шампионата на Ефбет Супер Волей, обявиха от Лигата. Запазва се броят им от 3-ма играчи и за сезон 2023/24, като правилото ще важи и в следващите 3 сезона, обяви президентът на НВЛ Живко Желев.

"Темата с чужденците първо бе дискутирана широко от клубовете в елита ни, като я отворихме за коментари и анализи още през месец ноември миналата година. Имаше различни идеи от намаляването им на 2-ма до неограничено използване, като всеки изтъкваше предимствата и недостатъците на всеки вариант. В крайна сметка решихме да запазим досегашния вариант с до 3-ма едновременно на игралното поле, в това число и либерото. Изменение има само в броя чужденци, които могат да попадат в тимов лист за всеки мач, които са ограничени до 5-ма. По този начин не само ще съхраним развитието на българските волейболисти и на талантливите момчета, които идват отдолу, а и ще бъде предпоставка самите клубове да търсят по-класни чужденци, които да правят разлика. Запазва се и таксата за картотека на трети чужденец в размер на 10 000 лева, а всеки следващ е със стъпка от още толкова нагоре", обясни Желев.

"Личното ми мнение е, че към настоящия момент, това е най-оптималната формула чужденци-българи. Нивото на първенството скочи много сериозно, амбициите на клубовете са вече големи, а в същото време липсва достатъчен брой български класни състезатели, които да запълнят празнината. По този начин няма да лишим и клубовете ни евроучастници от възможността да използват повече легионери в Европа. Виждате какъв фурор правят националните ни отбори при подрастващите, което ме прави оптимист, че след 4-5 години ние ще имаме вече много повече български волейболисти на добро ниво, което да намали привличането на играчи от чужбина. Формулата е балансирана, защото освен повишаване на клубния волейбол, все пак трябва да защитаваме и интересите на българския волейбол, за да имаме отново силен национален отбор с по-голям избор от играчи", заключи Желев.