Горан Иванишевич бе много щастлив след финала на “Ролан Гарос”. Новак Джокович спечели третата си титла в турнира и общо 23-та от Големия шлем, като вече е едноличен лидер по този показател. На пресконференцията след финала треньорът на Джокера сподели защо е бил оптимист въпреки неубедителни резултати на сърбина преди Откритото първенство на Франция и какви са целите им за оставащата част от годината.

„Новак не пристигна в Париж в особено добра форма и самочувствието му не бе много високо, но това не ме притесняваше. Монте Карло и Рим не са толкова важни. Още преди сезона на клей бяхме категорични, че “Ролан Гарос” е голямата цел и само той наистина има значение. Ноле просто се преобразява, когато дойде време за турнир от Големия шлем. “Ролан Гарос” е специален турнир и е много по-различен от останалите в Тура. Откакто пристигнахме, с всеки изминал ден Джокович се чувстваше все по-енергичен и мотивиран. Всеки негов мач беше по-силен от предходния, особено този срещу Алкарас, когато игра извънземен тенис в продължение на час и половина. Днес (б.р. вчера) завършва един дълъг и труден път, който започна в Монте Карло“, каза бившият №2.

Иванишевич коментира и думите на Джокович след финала, че понякога с него се работи много трудно.

“Вярно е, че Новак е човек с доста силен характер и не винаги всичко между нас минава напълно гладко. Това важи най-вече за моментите, в които нещата не се развиват по начина, по който той иска. Всички в екипа обаче знаем, че точно тогава трябва да го подкрепяме най-много. В крайна сметка точно затова сме екип – за да се окуражаваме един друг и да си помагаме да бъдем по-добри. Вярно е, че понякога наистина не е лесно. Разбира се, има неща от кухнята, които не мога да разкрия, но важното е, че сега сме тук. От емоционална гледна точка се чувствам много добре. Вече съм възрастен и трябва да се грижа за сърцето си (смее се)“.

На въпроса дали голямата цел пред Джокович е календарния шлем, Иванишевич отговори: „Трябва да попитате него. Миналата година в Австралия не знаехме какво да правим, а сега той е с 23 титли от Големия шлем. Съжалявам, че Надал не бе в състояние да участва. Спомням си, когато казах, че и двамата с Новак ще спечелят повече от 22. Надявам се Рафа да се завърне и да спечели още един „мейджър“ трофей. Преди две години Новак бе само на една победа от календарния шлем. Сега отново има шанс, но до края на годината има още много време. Със сигурност е в необходимата физическа кондиция, за да преследва тази цел“.

Шампионът от “Уимбълдън” 2001 бе попитан и дали смята, че има нещо конкретно, върху което той и Джокович трябва да работят преди турнирите на трева.

„Винаги има по нещо. При Новак често се случва да се събуди сутринта и да ни заяви, че вчера бекхендът му не е бил добър и иска да работи върху това, макар според нас всичко да е било наред. Оправяме бекхенда, но после идва ред на сервиса. Винаги има по нещо, тъй като Джокович е перфекционист. Много се гордея с него, особено след последните два мача. Казах му, че ако иска да побеждава, не трябва да ни говори толкова много по време на двубоите. Ако гледате записи от мачовете до полуфинала, той дори не ни поглежда. Изненада ме приятно, тъй като не хабеше енергия за излишни неща“.

„Новак продължава да се наслаждава на тениса. Слава Богу, тялото му е в отлично състояние и успява да се предпази от контузии. От време на време изпитва леки болки, но нищо сериозно. Продължава да притежава гъвкавостта на нинджа и да се движи като котка по корта. Невероятен е. Вече има 23 титли от Големия шлем, но със сигурност е мотивиран да спечели още. Никой не може да каже каква е границата“.

Иванишевич коментира жизненоважния според него мач срещу Карлос Алкарас, като се изказа много ласкаво за младия испанец.

„Имаше хора, които казваха, че няма никакъв шанс срещу Алкарас, но той все пак е Новак Джокович. Когато му кажеш, че няма шансове, това го мотивира три пъти повече. Беше доста странно да видя колко хора считаха Алкарас за твърд фаворит предвид факта, че Новак беше играл 33 финала на Големия шлем и бе спечелил 22 от тях. Алкарас тепърва ще печели големи титли, но все пак бе твърде рано да го определят за фаворит срещу Новак. На турнирите от Големия шлем напрежението винаги играе голяма роля и видяхме какво се случи. Джокович много добре знае това и търпеливо изчака своя момент“.

„Не ме разбирайте погрешно – нямам нищо против Алкарас. Той е страхотно момче и много го харесвам. Много е добър и учтив и винаги се усмихва. Той е невероятен играч и ще става все по-добър. Мисля, че Карлос е глътка свеж въздух за мъжкия тенис. Много ми харесва това, че играе с усмивка и е щастлив на корта. След няколко години ще бъде много силен на всяка настилка, включително и на трева. Още е много млад и тепърва ще се развива, но Джокович е Джокович и никога не бива да бъде отписван“.

tenniskafe.com