Холгер Руне продължава да мечтае за втора “Мастърс” титла след драматичен обрат срещу Каспер Рууд на полуфиналите в Рим. 20-годишният датчанин загуби първия сет с тайбрек (2), но съперникът му се срина от средата на втората част до края - 6:4, 6:2.

Руне вече има 27 спечелени мача през този сезон, а не пропусна и да внесе напрежение, когато при изоставане с 2:3 и пробив си взе медицински таймаут и ядоса Рууд.

Норвежецът впоследствие загуби предимството си след доста грешки - първо двойна, после още две с двете страни на ракетата, за да се стигне до 4:3. До този момент Рууд изобщо не беше трябвало да защитава точка за пробив, а в следващия гейм пък не се възползва от своите брейк-болове.

All's well that ends well 🤝@CasperRuud98 @holgerrune2003 #IBI23 pic.twitter.com/Yzi3xwEIvY

— Tennis TV (@TennisTV) May 20, 2023

Руне навлезе в чудесна серия от над 10 спечелени поредни точки и пренесе инерцията си в началото на третия сет, който се превърна в протоколен за него. Това беше първа победа за него от пет мача с този противник, а седмицата се превърна в още по-успешна - все пак, той по-рано елиминира Новак Джокович.

Rune Rallies Back 🔥

The moment @holgerrune2003 sealed a spot in his third-ever Masters 1000 Final!#IBI23 pic.twitter.com/HSlvGusA8g

— Tennis TV (@TennisTV) May 20, 2023

Руне вече има 13 победи и само две поражения на клей през настоящата кампания, като от следващото обновяване на световната ранглиста ще се изкачи до минимум шеста позиция. Ако спечели титлата срещу някого измежду Даниил Медведев и Стефанос Циципас, то той ще бъде номер 5 в света.

"I had to find my best tennis" 👏

How @holgerrune2003 was able to beat Djokovic and Ruud back-to-back! #IBI23 pic.twitter.com/IE867a9e5v

— Tennis TV (@TennisTV) May 20, 2023

Рууд пък за трети пореден път игра полуфинали в Рим, а сезонът на клей за него преди “Ролан Гарос” беше доста незабележителен според високите му стандарти от последните години. Все пак, увереността му може да бъде повишена преди “Големия шлем” в Париж, където ще бъде сред фаворитите.