Даниил Медведев се класира за осминафиналите на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид с награден фонд от 7,7 милиона евро.

Поставеният под номер две в схемата руснак постигна обрат срещу своя сънародник Александър Шевченко – 3:6, 6:1 и 7:5. Двубоят продължи 2:42 часа.

Медведев, който никога не е печелил "Мастърс" титлата на мадридския клей положи доста усилия, за да продължи напред. Шампионът от Откритото първенство на САЩ през 2021 г. беше максимално затруднен от световния номер 96 Шевченко. Медведев беше напълно надигран в първия сет, преди да покаже класата си във втория.

22-годишният Шевченко спечели пробив за 4:2 в решаващия трети сет, само за да може Медведев да върне брейк в следващото подаване.

Медведев отново проби за 6:5, след което взе подаването и стигна до успех. Следващият му съперник е Аслан Карацев (Русия), който победи австралиеца Алекс де Минор с 6:3, 4:6, 6:4.

„Шевченко игра добре. Той е млад, така че съм сигурен, че ще се изкачи в ранглистата, особено ако играе като на този турнир. Много съм щастлив, че днес успях да го победя“, каза Медведев за Шевченко.

Германецът Ян-Ленард Щруф също се наложи над Душан Лайович в три сета-6:7 (2) 6:3 и 6:3, докато аржентинецът Педро Качин (Аржентина) изненада деветия поставен в схемата Франсис Тиафо (САЩ) – 6:1 и 7:6 (2).