Тимът на ВК Етрополе продължава към полуфиналите на второто ниво на шампионата при мъжете - Висшата лига. Воденият от Ваньо Василев отбор надигра Черноморец Бяла с 3:0 (25:23, 25:13, 25:22) в реванша, изигран в зала "Чавдар" в балканския град.

След като в първия двубой волейболистите на Милен Стоянов се наложиха с 3:1 гейма. Това наложи изиграването на т.нар. "златен" гейм, който завърши 15:10 в полза на домакините от Етрополе.

Така в следващия етап "червено-белите" ще срещнат Дунав (Русе), като първата среща е тази събота (18 март) в зала "Чавдар". Вторият сблъсък е на 21 март (вторник).

Двубоят стартира равностойно, след което домакините поеха инициативата. След средата на гейма обаче състезателите от Бяла набраха инерция и дори поведоха (16:14), но не успяха да удържат темпото. Воденият от Ваньо Василев тим пречупи противника след 20-ата точка и остана на крачка пред него, което бе достатъчно.

В следващата част етрополци диктуваха изцяло положението и увеличиха аванса си. Възходящата им линия се запази и след това и те се поздравиха с чист успех.

В "златния" гейм домакините отново имаха преимущество и така подпечатаха билета си за следващия етап.

Отборът на Дунав (Русе) продължава към полуфиналите след драматична битка със Звездец (Горна Малина) в реванша. Воденият от Красимир Миронов тим надделя над съперника с 3:2 (22:25, 25:20, 29:31, 25:16, 15:13) в двучасов двубой, изигран в крайдунавския град.

Гостите от Горна Малина стартираха ударно - 6:1, след което доминираха изцяло. В края русенци скъсиха дистанцията на две точки, но не можаха да ги преодолеят.

Ролите се размениха впоследствие, и въпреки че на моменти бяха равностойни с противника, дунавци изравниха резултата. Третата част бе много оспорвана - играта бе на амплитуди, домакините дори имаха геймбол (24:22), но не успяха да го отразят. Борбата в следващите минути бе пълна, но Звездец поведе отново в мача след 31:29.

В решителната четвърта част момчетата на Красимир Миронов бяха пълен хегемон и мачът влезе в тайбрек. Там домакините оформиха солидна преднина - 9:4, но допуснаха да бъде стопена. Същото се случи и в края при 14:10, когато тимът от Горна Малина реализира серия. До обрат обаче не се стигна и Дунав се поздрави с успеха след два часа игра, както и с билет за полуфиналите.

Към тях продължава и Раковски-1964 (Севлиево), който отстрани Ботев (Луковит) след победа с 3:1 (27:25, 25:21, 15:25, 25:21) и във втория мач помежду им.

В първия мач воденият от Стефан Ганчев тим се наложи със същия резултат.

Гостите стартираха силно - 4:0 и 6:2, но запазиха темпото до 12:9. Лека-полека севлиевци стигнаха до равенство, а след това и до обрат. След 19-ата точка двата отбора се догонваха, Ботев бе близо до затваряне на частта при 24:22, но не успя да отрази и следващия геймбол и домакините се възползваха от това.

Луковитци взеха първоначален  аванс и във втория гейм, като диктуваха положението до 15:12. Раковски отново обърна нещата в своя полза и продължи да води.

Гостите взеха глътка въздух в третата част, като владееха напълно играта и намалиха пасива си. Решителната четвърта част бе идентична на втората - състезателите на Мирослав Братанов поемаха инициативата, но не успяха да задържат преднината, което се оказа ключово.

Без изненади лидерът от Западната група Миньор (Перник) отстрани Родопа (Смолян). Воденият от Мартин Михайлов тим се наложи над смолянчани с 3:1 (23:25, 25:22, 25:19, 25:18) в двубоя-реванш в зала "Борис Гюдеров".

В първата среща състезателите на Иван Фисински надделяха трудно с 3:2 гейма, но сега не успяха да победят съперника.

Перничани взеха превес от самото начало (4:0 и 7:2), последва равенство и доминация на гостите. Те поведоха в мача след минимална преднина.

Родопчани поеха инициативата и във втория гейм (3:1 и 4:2), след което момчетата на Мартин Михайлов дръпнаха. След равностойна игра (от 13-ата точка) домакините наложиха волята си.

През по-голямата част от третия гейм борбата бе за всяка точка, но Миньор надделя. Възходящата линия се запази и в четвъртия гейм и пернишките волейболисти подпечатаха билета си за следващата фаза.

BGvolleyball.com

Снимки: Startphoto