УЕФА предвижда радикални промени във формата на Шампионската лига от сезон 2024/25. От европейската футболна централа обявиха преди десет дни как ще изглежда турнира, а сега се появиха детайли относно схемата. Един от основните елементи е, че фазата на директни елиминации ще бъде близка до тази на турнирите по тенис от Големия шлем или плейофите в американските спортове.

Основните обявени промени са, че отборите се увеличават от 32 на 36. Всеки тим ще играе осем мача в груповата фаза срещу осем различни отбора - 4 домакинска и 4 гостувания. Класирането ще е общо за всички участници. Първите осем ще се класират директно за осминафиналите, а тези между 9-то и 24-то място ще играят в плейофи за продължаване напред. Останалите ще отпаднат от евротурнирите, а няма да има отбори, отиващи в Лига Европа, както е сега.

The knockout bracket will be split in two, with the teams ranked 1, 3, 5 and 7 in one half and 2, 4, 6 and 8 in the other.

Sources told ESPN that both the Champions League and Europa League group stages will now complete a month later at the end of January. pic.twitter.com/Ke5pZuoB1s

— Dale Johnson (@DaleJohnsonESPN) May 20, 2022

Според ESPN завършили на първите осем места ще бъдат поставени в една схема, както е в тениса. Техният път до финала и евентуалните съперници ще бъдат ясни след жребия за осминафиналите. Първият и вторият ще бъдат в различни части на схемата, което означава, че не могат да се срещнат до финала.

Друга съществена промяна е отпадането на правилото отбори от една и съща страна да не могат да се изправят един срещу друг преди четвъртфиналите. Сега те ще могат да се срещат от началото на фазата на директна елиминация. Детайлите около новата Шампионска лига още не са одобрени официално от УЕФА, тъй като ръководството на централата още не е изяснило всички елементи на новия формат.