Рафаел Надал допусна загуба във втория мач след завръщането си на корта. 37-годишният испанец загуби от Алекс Де Минор с 5:7, 1:6 във втория кръг на турнира в Барселона. Това е първото състезание, на което Матадора от Майорка участва от началото на януари. Краля на клея бе изпратен с бурни аплодисменти от публиката в Барселона, като се очаква да е последното му участие на турнира в кариерата му.

Рафа започна колебливо и допусна ранен пробив. Краля на клей успя да го върне и изравни за 3:3. Последва равностойна битка, но Де Минор стигна до нов пробив и то на нула, с който затвори първия сет. Във втората част австралиецът доминираше и загуби само един гейм. Де Минор записа втори успех над легендарния испанец от пет мача между двамата.

All stand for Rafa Nadal! 🥹

The 12-time champion bows out in Barcelona@rafaelnadal @bcnopenbs #BCNOpenBS pic.twitter.com/oGLZm8ElOm

— Tennis TV (@TennisTV) April 17, 2024

Поставеният под номер 4 бе изключително постоянен, като успешно се противопоставяше в по-дългите разигравания. Той затрудни испанеца със серия от къси топки, които тестваха физическото състояние на Надал и показаха, че той не е в оптимално състояние. Надеждите на носителя на 22 титли от Големия шлем са на предстоящите турнири в Мадрид и Рим той ще успее да натрупа игрови опит и влезе в по-добра форма преди “Ролан Гарос”, който се очаква да е последната му изява на клея в Париж в кариерата му.

Поради проблеми с контузии Надал изигра само четири мача миналия сезон и пропусна всички турнири на клей, а днес изигра петия си мач за този сезон. Отсъствието му от корта доведе до свличането му 644-то място в световната ранглиста. Влизането му в основната схема в Барселона е благодарение на “защитен ранкинг”, който той използва. Той обаче не му дава възможност да е сред поставените и поради тази причина във втория кръг Рафа се изправи срещу номер 4 в схемата Алекс Де Минор. Рафа е рекордьор по отличия на турнира в Барселона, който е печелил 12 пъти, а от 2017 г. основният корт се казва “Писта Рафа Надал”. Именно на него той направи завръщането си.

AdM delivers 📬@alexdeminaur becomes the first Australian to defeat Nadal on clay with a 7-5, 6-1 scoreboard @bcnopenbs | #BCNOpenBS pic.twitter.com/I0ppK1ddyY

— ATP Tour (@atptour) April 17, 2024
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago