Шефът на италианските футболни съдии Марко Трефолони обясни защо изравнителният гол на Каляри срещу Интер снощи не е бил отменен и срещата завърши 2:2.

Бившият рефер и настоящ председател на Италианската асоциация на съдиите гостува в студиото на телевизия DAZN за поредния епизод на шоуто Open VAR. с разрешението на федерацията, това седмично предаване излъчва оригиналното аудио и видео от ВАР-екипа съдии, както и техните разговори с длъжностни лица по време на мачове от Серия "А".

За да стане 2:2, Джанлука Лападула изглежда свали топката с лакътя си, за да може Николас Виола да отбележи в 83-тата минута. Разговорът в кабината на ВАР обаче се концентрира върху идеята, че "това е неволно, естествено движение, защото той дори не вижда топката", когато я удря. Въпреки това много експерти по съдийство посочват, че когато става дума за игра с ръка, водеща директно до гол, няма значение дали е неволно, или естествено движение на футболиста. И нарушение трябва да се отсъжда. Това е версията, предоставена от няколко експерти по съдийство, включително Лука Марели от DAZN и Кристина Ункел от CBS Sports Golazo.

Но Трефолони държи на позицията, че хората на италианската федерация по футбол са взели правилното решение и той би направил същото, ако беше на място. "Смятаме, че голът е редовен. Топката идва отзад, той (б.а - Лападула) не я очаква. Той влиза в зоната, а топката се отклонява в него, без да я очаква. Ръката му е в естествено положение и движение, като се опитва да се отскубне от защитник, който го пази. И дори не прави тялото му по-голямо. Ако той беше отбелязал, тогава голът щеше да бъде отменен. Защото всякакъв вид контрол с ръка и след това незабавно реализиране означава автоматична отмяна на попадението", заяви някогашният съдия.

След това той се спря и на конкретното решение на Международния борд по правилата на играта (IFAB), в което изяснява правилото за игра с ръка от 2021-ва и потвърди версията, че асистенцията на Лападула наистина изисква умишлена игра с ръка.

Последвайте каналите ни в: