Байер Леверкузен разби у дома Вердер Бремен с 5:0 в среща от 29-ия кръг на германската Бундеслига и за първи път в историята спечели шампионската титла, въпреки че до края на сезона остават пет кръга.

„Аспирините“ сложиха край на най-дългата доминацията в историята на немския елит, детронирайки Байерн, който ликува със сребърната салатиера през последните 11 сезона. Това стана факт с голове на Виктор Бонифейс (25-дузпа), Гранит Джака (60) и хеттрик на Флориан Виртц (68, 83, 90). „Аспирините“ събраха 79 точки и няма как да бъдат изпреварени на върха до края на сезона от втория и третия Байерн и Щутгарт, които са с по 63 точки. Вердер остава на 12-ото място във временното класиране с 31 точки.

Мачът на „БайАрена“ бе истински празник за феновете на Леверкузен, който можеше да поведе още в 9-ата минута, но Михаел Цетерер спаси удар на Пиеро Инкапие. В 23-ата минута Йонас Хофман бе фаулиран от Юлиан Малатини, като съдията Харм Осмерс се допита до ВАР и отсъди дузпа. Зад топката застана Виктор Бонифайс, който прояви хладнокръвие и вкара в 25-ата минута за 1:0. След това играта на домакините потръгна, като в 35-ата минута Хофман можеше да удвои, но защитник на Вердер успя да изчисти. Три минути след това шут на Амин Адли мина над вратата. В самия край на първата част гостите имаха претенции за дузпа, но те не бяха уважени от съдията.

След почивката в 60-ата минута Бонифейс комбинира с Гранит Джака, който с удар от дистанция порази вратата на Вердер, отбелязвайки типичен за себе си гол с шут от разстояние за 2:0. В 63-ата минута Хофман отново пропиля шанса си да вкара, пращайки топката покай вратата. Пет минути след това, обаче нищо и никой не можеше да спре Флориан Виртц, който с мощен удар от дистанция остави Цетерер безпомощен за 3:0.

В 83-ата минута Флориан Виртц отново се разписа след асистенция на Езекиел Паласиос, а в 90-ата оформи своя хеттрик след пас на Алекс Грималдо за крайното 5:0 и празненствата в Леверкузен за първата титла започнаха, като феновете нахлуха на терена да поздравяват своите любимци и да ликуват с тях.