Байерн срази Кьолн с 2:0 на „Алианц Арена“ в мач от 29-ия кръг в Бундеслигата и усложни битката на "козлите" за оцеляване в елита. Домакините не си даваха много зор предвид реванша срещу Арсенал от четвъртфиналите в Шампионската лига идната сряда.

Рафаел Гереро даде аванс на баварците с красиво попадение в 65-ата минута, а в добавеното време на срещата Томас Мюлер сложи точката на спора, като удвои преднината на своя тим и оформи крайния резултат.

След този успех баварците събраха 63 точки на втората позиция, а това означава, че Байер Леверкузен ще може да си гарантира историческа първа титла само при успех над Вердер Бремен в неделя. Кьолн се намира на 17-то място с 22 точки. „Козлите“ са замесени люта битка за оцеляване, като тимът от „Райненерги Щадион“ е на 4 точки от спасителния бряг.  

В същото време Борусия Дортмунд постигна скъпоценна победа с 2:1 при гостуването си на Борусия Мьонхенгладбах и събра 56 точки на 5-ото място във временното класиране, колкото има и четвъртият РБ Лайпциг. „Жребчетата“ пък заемат 11-ата позиция с 31 точки.

Гостите от Дортмунд поведоха в резултата на „Борусия Парк“ в 22-ата минута, когато Нико Шлотербек отправи дълъг пас към Марсел Забитцер, който с удар от воле вдясно от вратата прати топката в мрежата на Йонас Омлин.

Пет минути по-късно Нейтън Нгуну фаулира Шлотербек в наказателното поле и „жълто-черните“ получиха дузпа, която Забицер превърна в гол в 28-ата минута.

„Жребчетата“ се върнаха в мача в 36-ата минута, когато Франк Онора центрира чудесно от корнер и в наказателното поле Максимилиан Вьобер с глава вкара попадение за домакините.

Три минути след началото на второто полувреме Омлин фаулира Карим Адейеми в наказателното поле и съдията Флориан Бадшубнер отново посочи бялата точка. Зад топката отново застана Забитцер, който и този път преодоля Омлин и оформи своя хеттрик. Радостта на гостите обаче бе помрачена от ВАР, който се намеси и привика съдията, за да преразгледа дузпата. След проверката Бадщубнер прецени, че не е имало нарушение срещу Адейеми и дузпата бе отменена, както и третият гол на Забицер.

В 55-ата минута Дортмунд остана с човек по-малко, след като Карим Адейеми получи втория си жълт картон. Тринадесет минути след това съдията подмина игра с ръка на футболист на гостите в наказателното поле. В добавеното време на мача Гладбах можеше да стигне до изравнителен гол, но удар на Томаш Чванчара с глава мина над вратата.

В другите мачове от съботния следобед Бохум завърши 1:1 с гостуващия Хайденхайм, Майнц 05 размаза Хофенхайм с 4:1, а РБ Лайпциг отвя Волфсбург с класиката 3:0 и остава на четвъртата позиция.