Холгер Руне спечели близо 4-часовия маратон срещу Григор Димитров във втория кръг на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Монте Карло. Датчанинът показа здрави нерви и спаси два мачбола при 5-6 в третия сет, а малко по-късно си осигури и крайната победа със 7:6(9), 3:6, 7:6(2) след точно 3 часа и 30 минути игра. С този успех Руне изравни на 2:2 резултата в съперничеството си с най-добрия български тенисист, който по-рано през сезона го победи в битката за титлата в Бризбън.

“Беше страхотен мач. Мисля, че изиграх много добър първи сет. Беше толкова дълъг, час и половина. Така че беше много тежко физически. По-рано през деня имах още един мач, който беше в два сета, така че днес (б.р. вчера) изиграх пет сета, което е наистина брутално“, заяви седмият поставен в интервюто си на корта.

“Григор прави много добър сезон, а и миналият беше такъв за него. Затова усещането да го победя и да взема своя реванш е страхотно. Играх много добре и съм щастлив, че го победих”, добави Руне, който се нуждаеше от пет сетбола, за да спечели тайбрека в първия сет и смело спаси два мачбола в маратонския 11-ти гейм на решаващата трета част.

Интересно е да се отбележи, че двубоят между Григор Димитров и Холгер Руне е най-дългият трисетов мач в историята на турнира в Монте Карло. До момента първенството се държеше от продължилите 3 часа и 29 минути срещи Чорич - Мунар (2019) и Лапенти - Сафин (2009).

Monte-Carlo classic 🎬@holgerrune2003 wins an epic match 7-6 3-6 7-6 vs Dimitrov 😳#RolexMonteCarloMasters pic.twitter.com/NFNJL135eM

— Tennis TV (@TennisTV) April 11, 2024

Той е и третият най-дълъг мач изобщо в надпреварата. №1 е финалната битка между Бругера и Бекер през 1991 година, продължила 4 часа и 12 минути. На второ място в своебразната класация е финалът между Надал и Федерер от 2006 година - 3 часа и 50 минути. Тези два мача обаче са били в 3 от 5 сета.

Сега на миналогодишния финалист и №7 в света Холгер Руне му предстои мач с най-добрия през този сезон Яник Синер. Датчанинът трябва да стигне поне до полуфиналите, за да запази мястото си в Топ 10. Ако не успее да победи италианеца, Руне ще изпадне, а Григор Димитров ще се изкачи на 8-ото място в класацията на АТР.

“Ще бъде страхотен сблъсък. В момента той определено е фаворит. Аз водя в общия баланс с 2-1, но нека видим какво ще стане”, коментира Руне, който беше победен от Синер на миналогодишните Финали на АТР.

“В момента той е почти непобедим. Мисля, че само Карлос (б.р. Алкарас) успя да го победи тази година. Предизвикателството ще е огромно, особено след този дълъг ден. Аз ще се опитам да се възстановя максимално и да дам най-доброто от себе си”, завърши Холгер Руне.

Последвайте каналите ни в: