Суперзвездата на Далас Маверикс Лука Дончич ще има правото да подпише нов, рекорден за НБА, договор на обща стойност $346 милиона от следващото лято. Словенецът вече покри нужния критерий от 65 изиграни мача през настоящата кампания и вече може да бъде избран в Идеалния отбор на сезона, а ако това се случи, то гардът ще има възможността да се превърне в най-скъпоплатения баскетболист в НБА от началото на сезон 2025/26.

Luka Doncic will be eligible to sign a 5-year $346 MILLION super max extension next year! It would be the RICHEST contract in NBA HISTORY 🤑

(via @espn's Bobby Marks) pic.twitter.com/KMUJgp6alZ

— Basketball Forever (@bballforever_) April 2, 2024

Супермаксималният договор на Дончич може да влезе в сила едва от следващата година, тъй като според правилата баскетболистът трябва да има натрупани седем години в лигата. В момента лидерът на Далас се намира в шестата си година и затова Далас няма да може да му предложи новия контракт до края на шестия му сезон сред най-добрите.

На всички специалисти пък им е ясно, че Дончич ще бъде избран в Идеалния отбор на НБА. Той записва най-силния сезон в кариерата си със средни показатели от 34.0 точки, 9.1 борби и 9.8 асистенции, като води Маверикс към директно участие в плейофите. Тексасци заемат петото място в класирането на Западната конференция с баланс от 45-29.

По този начин европейският шампион от 2017-а може да се превърне в първия играч в историята на НБА, който ще получава поне по $70 милиона на сезон. В момента Далас плаща на своята суперзвезда малко над $40 милиона.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages