Един от най-големите таланти на българския баскетбол в момента - Ивайло Скрински, беше гост в предаването Sportal JAM. 17-годишният състезател бе един от двамата българи (б.р. - заедно с Теодор Трифонов), които бяха поканени да участват в Next Generation турнира в Белград, който е под шапката на Евролигата. Надпреварата обединява най-големите таланти от школите на най-добрите отбори в европейския баскетбол, като Скрински беше част от сборния отбор в турнира.

Преди да засегне темите за участието си в Младежката Евролига и развитието си в академията в Чехия, Скрински сподели как се е запалил по баскетбола и кой всъщност го е насочил в тази посока.

“Започнах да тренирам баскетбол на 7-годишна възраст, понеже баща ми е бил баскетболист и един ден просто ме попита дали искам да пробвам. Аз, разбира се, като всяко малко дете се съгласих. След първата ми тренировка се запалих по баскетбола и така си остана и до днес. Баща ми винаги ми е казвал да не се отказвам. Той ми дава супер много съвети по отношение на детайли в играта и това как да изпълнявам различни движения. Той ми е помощ почти във всичко”, заяви талантливият гард.

Скрински и сборният отбор завършиха на четвъртото място на турнира в Белград, като те премериха сили срещу юношите на Макаби Тел Авив, Партизан, Цървена звезда и Олимпия Милано. Българинът се отличи със средни показатели от 8.0 точки, 2.5 борби и 2.2 асистенции в четирите си мача в сръбската столица, а най-голямо впечатление в мача си с Макаби, като на израелския тим той отбеляза 21 точки.

“Бях приятно изненадан от поканата, но до някаква степен го очаквах, защото от доста време исках да играя на този най-силен турнир и така и стана. Това, което е специално за този сборен отбор, е, че за три дни се събираме 12 баскетболисти, които нямат нищо общо и сме от различни държави. Треньорите трябваше да ни накарат да играем заедно. С Теодор Трифонов си партнирахме доста добре, комуникирахме си. Наистина си бяхме от помощ. Като имаш един сънародник, винаги можеш да си говориш с него на всякаква тема.

Успях да си извадя съпоставка между моята академия и Next Generation по отношение на изискванията, които те имаха към мен. Там начинът, по който всичко протича, начинът на игра и нивото на конкуренция бяха много различни. Начинът, по който другите се отнасяха към играта, беше уникален. Да участваш на форум като Next Generation си е доста голямо призвание. Определено всеки, който е отишъл там, иска да изпъкне и да покаже най-доброто от себе си. Точно това ни попречи да стигнем по-напред, но така е било писано да стане.

Започвайки всеки мач като титуляр, представянето ми беше на доста добро ниво, имайки предвид, че съм една година по-малък от останалите. Винаги съм бил използван по един и същи начин навсякъде. Аз съм си пойнт гард, така че моите основни неща на терена са да организирам нападението, да играя защита, да пазя топката и да вкарвам. Получих персонални съвети от треньорите, но всичко е въпрос на време, упорит труд и дисциплина”, сподели Скрински относно участието си на силния турнир.

От началото на настоящия сезон Ивайло се развива в чешката академия Get Better, която е една от най-популярните баскетболни школи в страната. Тя е част от структурата на местната федерация, като отборите ѝ се състезават в чешките първенства. Освен със здрави тренировки, Скрински играе поне по два мача в две възрасти всеки уикенд. Школата има добри връзки с университети в САЩ, като една от целите ѝ е да препоръчва свои състезатели на колежи отвъд океана.

"Моето ежедневие в Чехия е малко по-натоварено от това на моите съотборници. Прекарвам по минимум четири часа в залата, като във всеки уикенд имам поне по два мача с две възрасти - U17 и U19. Тренировките протичат перфектно, като има поне трима треньори в залата всеки път, които наблягат на детайлите. Отделно от това аз имам много индивидуални тренировъчни и видео сесии. В цялата академия са 45 до 50 човека, но аз главно тренирам с по-големите, даже почти винаги тренирам с тях. На тренировка сме от порядъка 10-14 души.

В Чехия има юноши U17 и U19. Ние участваме в чешкото първенството, като ходим и на различни турнири. Аз играя при U17 и U19, като понякога тренирам и с мъжете. Всичко е умерено, треньорите следят кой как се развива, колко е уморен, така че всичко е супер. Често идват скаути, най-вече по турнири. Имаме трима американски треньори, които имат доста връзки, защото идват от колежите и са в тази среда. Собственикът на клуба също има доста контакти, така че след като състезателите приключат училище, те се препоръчват в университети в САЩ”, обясни Скрински.

През миналото лято плеймейкърът помогна на България да се завърне в елитната дивизия при 16-годишните за първи път от 22 години насам. На Европейското първенство в Дивизия “Б” в Питещ “лъвчетата” спечелиха сребърните медали и по този начин си осигуриха промоция за Дивизия “А”. Скрински пък бе избран в Идеалната петица на надпреварата, след като постигна средно по 15.6 точки, 4.3 борби и 2.4 асистенции.

“Чувството беше невероятно. Фактът, че 22 години не сме били в Дивизия “А” в тази възрастова група не е много похвален, се надявам, че след нашето поколение тази година долният набор да се задържи там и България да се класира все по-добре в елитната дивизия. Имаме доста талантливи момчета, които могат да се конкурират с най-добрите в Европа. Това беше безценен опит, защото това бе първият ми турнир, в който имах доста важна роля за отбора и много се радвам, че успяхме да станем втори, макар че имахме шанс и да спечелим. Беше прекрасно лято за българския национален отбор”, заяви младокът.

“Следващата ми цел е да играя в елитен колеж в САЩ”, обяви Скрински, а след това изпрати послание към своите връстници. “Стига да бъдат дисциплинирани и упорити, всичко е възможно и няма граници, които да не могат да бъдат постигнати. Ако някой ви казва, че не можете да направите нещо, не го слушайте, защото той най-вероятно не е запознат с вашия потенциал”, завърши Ивайло Скрински.

Целият разговор с Ивайло Скрински може да намерите в прикачения видеоклип.

Последвайте каналите ни в: