Членът на новия Изпълнителен комитет на БФС Атанас Фурнаджиев говори за предстоящите промени, които ще настъпят в централата и в родния футбол. На първо време Фурнаджиев, който понастоящем изпълнява функциите и на председател на федерацията по биатлон, изрази увереност, че няма да има проблеми с вписването на новия президент на БФС Георги Иванов, като отново подчерта, че техният екип е готов да работи с всеки, който желае да помага на българския футбол.

"Предполагам, че утре или най-късно във вторник ще бъдат подадени документите за вписването на новия Изпълком и на Георги Иванов като президент на БФС. Силно се надявам да няма проблеми, но в България всичко може да се очаква. Все пак това е казус от високо обществен интерес и ако има някакво обжалване, дано то да бъде разгледано приоритетно, за да не влизаме в съдебни битки. Както знаете, ние апелирахме за обединение в българския футбол и сме готови да работим с всички, които искат той да се развива", каза Фурнаджиев пред БНТ.

"Още на самия Конгрес казах, че се отдръпнах от футбола преди две години, защото не виждах желание за промяна от колегите, с които работихме. Сега имах два сериозни разговора с Георги Иванов, в които той начерта стратегия. Неговите силни качества са, че е извървял целия път - от треньор през спортен директор в Локомотив (Пловдив) до технически директор в БФС. Той познава в детайли проблемите на футбола и знае какво трябва да се промени", довери още дългогодишният член на Изпълкома на БФС по време на управлението на Борислав Михайлов.

"Най-важното е ние да започнем да произвеждаме футболисти. Има идея да се изпратят нашите треньори във водещите детско-юношески школи в Европа, за да бъдат имплементирани тамошните идеи у нас. Футболният съюз ще въведе и изисквания за това какви трябва да бъдат школите и специалистите в тях. Ще бъдат въведени и финансови стимули за тези клубове и школи, които спазват тези правила. Футболът в днешно време изисква много големи средства и без съвместна работа с държавата нищо не може да се случи в тази посока. Въпросът е да има разбиране и от двете страни. Очакваме да се работи по нов начин с копиране на методиката от най-добрите европейски школи. Средствата за стимулиране на детско-юношеския футбол у нас трябва да бъдат за треньорите. Всички знаете, че ни предстоят избори след два месеца и се надявам да бъде излъчено едно стабилно правителство, с което да може да се разговаря", каза още Фурнаджиев.

32

"Георги Иванов показа още от първия ден, че ще работи за промяна и тя вече се извършва, а това може само да ни радва. В сряда предстои да се проведе първият Изпълком, на който ще се обсъждат и кандидатурите за вицепрезидентите. Аз съм получил покана от Георги Иванов за този пост, но тепърва трябва да има гласуване, а след това ще станат ясни и какви ще бъдат евентуално функциите ми. Има едно усещане, че спортът е оставен в миманса. Аз се надявам това да се промени, защото в крайна сметка знаете какви средства се генерират от спорта и няма нищо лошо част от тях да се връщат обратно в него.

Разбира се, че ни е необходим нов национален стадион. Всички държави в Европа построиха нови съоръжения. Инвестиция обаче е необходима не само в нов национален стадион, а и за цялостното подобряване на инфраструктурата у нас. Оттук нататък всичко ще бъде абсолютно прозрачно и националният отбор ще домакинства там, където е най-изгодно за феновете и за Футболния съюз. Много пъти съм заявявал, че няма как да има манипулации, защото всичко се извършва прозрачно. Видяхте прозрачните урни, представителите на ФИФА и УЕФА... Мисля, че изборът беше абсолютно честен и справедлив и хората се довериха на човека с по-голям опит в лицето на Георги Иванов", завърши Атанас Фурнаджиев.

Последвайте каналите ни в: