Легендата на германския футбол Франц Бекенбауер е обмислял да подаде оставка от поста председател на Организационния комитет на Мондиал 2006 във връзка с мистериозно плащане, каза адвокат пред регионалния съд във Франкфурт. Изявлението на юриста беше направено като част изслушването по време на процес за укриване на данъци срещу бивши висши ръководители на германския футбол.

Адвокатът на Германския футболен съюз (ГФС) Ян-Олаф Лайзнер каза, че Бекенбауер, който почина през януари 2024-а година, е разкрил за тези си намерения на среща по между им и обяснил, че като въпросът "ставал твърде тежък за него".

Във въпросния процес бившите президенти на ГФС Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и бившият генерален секретар Хорст Р. Шмид, са обвинени в укриване на данъци, защото са декларирали плащанията като оперативни разходи. Обвиненията са съсредоточени около 6,7 милиона евро, които са прехвърлени от ГФС чрез Световната федерация по футбол (ФИФА) на покойния бизнесмен Робърт Луи-Драйфус. Парите са декларирани за организирането на гала-вечер на Световното първенство – събитие, което никога не се е състояло.

Бекенбауер е получил на заем същата сума от Робърт Луи-Драйфус през 2002-а година, а след това тези пари са се озовали в сметка, собственост на вече опозорения бивш високопоставен служител на ФИФА Мохамед бин Хамам от Катар. Остава неясно за какво са били парите.

Лайзнер каза също така, че бившият национал на Германия Гюнтер Нетцер няколко пъти е повторил на оперативното ръководство, че подобни практики са неуместни парите трябва да бъдат върнати обратно на бизнес-партньора им Луи-Драйфус. Също така адвокатът допълни, че в централата всички са се страхували от огромен скандал, ако Бекенбауер е бил напуснал позицията си точно преди началото на Световното първенство.

Юристът нямаше проблеми да обясни и какво футболната централа на страната счита за законосъобразност на оперативните разходи. Заедно с правния съветник на Шмид - Тилман Райхлинг той отхвърли обвинението, че парите са били използвани за купуване на гласове за придобиване на домакинство на Световното първенство.

На друго мнение е старши прокурорът Джеско Кумел, който нарече всички твърдения на Лайзнер „глупости“ и смята, че всички в ГФС са „разработили полулегален модел на корупция“. Гюнтер Нетцер, който през цялото време е бил против подобни практики, трябва да се яви като свидетел на следващото заседание през месец май и неговите показания се очакват със сериозен интерес. Кумел добави в края на заседанието, че прокуратурата ще се опита да изправи на свидетелската скамейка и друг бивш шеф на една от комисиите към съюза – Фриц Келер.